Ciklus

Od 24.01. Do 28.03.2023.

Ženski odgovori

Kratki utorak

Kratki utorak

Program Hrvatskog filmskog saveza na kojem se jednom mjesečno prikazuju domaći i strani kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi. Pokrenut je 2006. godine pod nazivom Eksperimentalni utorak, a od 2010. nosi naziv Kratki utorak.

Kratki utorak se programom Ženski odgovori pridružuje ovomjesečnom ciklusu kina Tuškanac posvećenom ženama na filmu i iza objektiva. Ovaj filmski uzorak donosi odgovore filmskih autorica na stoljećima ponavljana pitanja sa kojima se žena susreće već u najranijoj dobi. Unatoč repetetivnosti i odsustvu ikakve samokritike, ta su pitanja dolazila iz pozicija moći tretirajući ženu kao objekt radne snage, reprodukcije i užitka. No, uslijedili su ženski odgovori koji su jednako tako preuzimali političku odgovornost i samim tim osvajali pitanje moći. Takvim odgovorima nikada nije nedostajalo imaginacije i snage, a u slučaju našeg odabira i umjetničke smjelosti i slobode.

Program Ženski odgovori kroz filmove pet autorica zahvaća period od 1958. do 1975. godine i u rasponu od poetsko-sentimentalih pristupa, osobnog doživljaja trudnoće i odgoja bebe i prikaza kroz i iza objektiva, preko anarho-egzistencijalističkih, u vidu adolescentskog bijesa i pobune prema nepravednom svijetu, do angažiranih i aktivičkih, kroz prizmu medijske i ulične borbe za dostojanstvo žene u društvu i pravo na raspolaganje svojim tijelom.

Izbor filmova potpisuje Ivica Đorđević, voditelj Kratkog utorka, a njegova gošća Nina Čolović, lingvistica, feministička teoretičarka i istraživačica u Arhivu Srba u Hrvatskoj, održat će uvodnu riječ.

Utorak, 28. ožujka 2023.
21:00 Ženski odgovori

Raznesi svoj grad / Blow Up My Town (Chantal Akerman, 1968)
Dnevnik trudnice / L'Opera-mouffe (Agnes Varda, 1958)
Joyce u 34-oj / Joyce at 34 (Joyce Chopra, Claudia Weill, 1972)
Samo se nemoj jebat'  / Y'a qu'a pas basier (Carole Roussopoulos, 1971)
Žene odgovaraju / Reponse de femmes; Notre corps notre sexe (Agnes Varda, 1975)

Ulaznica je 4 €.

Ivica Đorđević, novi selektor programa Kratki utorak od 2023. godine, filmski je montažer, suradnik Vlade Petrića i drugih filmskih radnika, jedan od osnivača Festivala eksperimentalnog filma Unforeseen i član umjetničke grupe Medijska arheologija i Low Fi video pokreta.

Filmovi iz ciklusa

Raznesi svoj grad

(Blow Up My Town, Belgija, 1968)

Režija: Chantal Akerman
FOTOGRAFIJA: Babette Mangolte
Sadržaj:

Oštra i tragikomična kritika obiteljskog života, prvi kratki film tada 18-godišnje Chantal Akerman, omogućuje svakome od nas da se poistovjeti s položajem žene u domu i, amblematski, u kuhinji i kao odgovor veliča pobunu protiv ove zatvorenosti, osuđene na vlastito uništenje.

c/b, 13'
PROJEKCIJA:
Utorak 28.03.2023 U 21:00

Dnevnik trudnice

(L'opéra-mouffe, Francuska, 1958)

Režija: Agnès Varda
FOTOGRAFIJA: Sacha Vierny
Sadržaj:

Trudna sineastica vodi nas kroz ulicu Mouffetard u Latinskoj četvrti u Parizu. Njezina tura po mnogočemu se razlikuje od prosječne turističke brošure, ali i većine novovalnih filmova. Eteričan i razigrani kratkiš leluja između dokumentarističke uronjenosti u sadašnjicu i esejističke intimnosti, socijalnog angažmana i nadrealističke distanciranosti. Film je podijeljen u segmente koje razdvajaju rukom pisani međunaslovi – ponekad lakonski precizni, a ponekad poetski zaku...

c/b, 16’
PROJEKCIJA:
Utorak 28.03.2023 U 21:00

Joyce u 34-oj

(Joyce at 34, USA, 1972)

Režija: Joyce Chopra
FOTOGRAFIJA: Claudia Weill
Sadržaj:

Nakon poroda, Joyce pokušava vratiti svoju poziciju filmske redateljice, a istodobno se brine za svoju bebu.  Promjene u profesionalnom životu i njezina i suprugova su nevjerojatne i frustrirajuće.  Novopečeni roditelji vole bebu, ali moraju prepoznati ograničenja koja ona postavlja njihovim karijerama.

boja, 28'
PROJEKCIJA:
Utorak 28.03.2023 U 21:00

Samo se nemoj jebat'

(Y'a qu'a pas basier, Francuska, 1971)

Režija: Carole Roussopoulos
FOTOGRAFIJA: Carole Roussopoulos
Sadržaj:

Napravljen dok je pobačaj još bio protuzakonit u Francuskoj, film bez poštovanja izmjenjuje slike s prvih feminističkih demonstracija u korist pobačaja i slike ilegalnog pobačaja primjenom metode Karman, kao i razgovore i TV snimke.

c/b, 17'
PROJEKCIJA:
Utorak 28.03.2023 U 21:00

Žene odgovaraju: Naša tijela, naš spol

(Réponse de femmes: Notre corps, notre sexe, Francuska, 1975)

Režija: Agnès Varda
FOTOGRAFIJA: Jacques Reiss, Michel Thiriet
Sadržaj:

Svaki put kada se žena svlači da bi prodala neki proizvod - ja sam ta koju svlače. Ja sam ta koju tretiraju kao izložak. Ja sam ta koju preziru. Ja sam ta koju žele. Ja sam ta koju kritiziraju. Ja sam ta koju kupuju. Što zapravo znači biti žena? Kako žene žive status koji društvo rezervira za njih? Na ovakva pitanja jedne televizijske postaje pred kamerom Agnès Varda odgovara skupina redateljica, iz drugačijih pozicija, sa različitim motivima i pogledima na svet. Žene odgo...

boja, 8’
PROJEKCIJA:
Utorak 28.03.2023 U 21:00
Vidi cijeli program