Ciklus

Od 12.03. Do 12.03.2024.

Ljubav u XX. vs. ljubav u XXI. stoljeću

Kratki utorak

Kratki utorak

Program Hrvatskog filmskog saveza na kojem se jednom mjesečno prikazuju domaći i strani kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi. Pokrenut je 2006. godine pod nazivom Eksperimentalni utorak, a od 2010. nosi naziv Kratki utorak.

 

Jesam li zaljubljen? - Da, budući da čekam. Onaj drugi nikad ne čeka. Ponekad želim igrati ulogu onoga koji ne čeka.

Pokušavam se okupirati nečim drugim, kasniti; ali uvijek gubim u ovoj igri. Što god radim, nalazim se tamo, bez ičega, točan, čak i prije vremena. Fatalni identitet ljubavnika je upravo ovaj: ja sam taj koji čeka.

Roland Barthes


U novom izdanju Kratkog utorka, koji će se po prvi put održati u dvorani KIC-a, gdje namjerava i ostati, bavit ćemo se fenomenom ljubavi, vjerojatno najsloženijim u moru neobjašnjivih fenomena koji sačinjavaju i intrigiraju egzistenciju homosapiensa od postanja ove polusvjesne životinjske vrste.

Uspoređivat ćemo uzorke iz kratkih i srednjometražnih fimova posljednja dvaju stoljeća (računajući i ovo u kojem živimo), ali sa utjecajima koji epigenetski i spiritualno sežu do interakcija proteinskih lanaca iz ključale pjene primordijalne juhe.

U društvu Ane Fazekaš, stručnjakinje za komparativne okršaje i susrete, kanimo kušati iz izabranih filmskih primjera najbolje ljubavne sastojke. Očekuje vas razbarušen filmski omaž ljubavi koji će proletjeti poput Chagallovih ljubavnika iznad grada.

RASPORED PROJEKCIJA:

Dan u prirodi (Jean Renoir, 1936), 40'
Zaručnici s Mac Donaldova mosta ili Čuvajte se tamnih naočala (Agnes Varda, 1961), 5'
Djevojka, ona je 100% (Naoto Yamakawa, 1983), 11'
Osa (Andrea Arnold, 2003), 24'
Bavim se i skvošom (Pierre Alfred Eberhard & Sebastien de Monbrison, 2014), 7'
Jednominutni vremeplov (Devon Avery, 2014), 6'
Snježna ptica (Sean Baker, 2015), 12'

 

----------

Ivica Đorđević, selektor programa Kratki utorak od 2023. godine, filmski je montažer, suradnik Vlade Petrića i drugih filmskih radnika, jedan od osnivača Festivala eksperimentalnog filma Unforeseen i član umjetničke grupe Medijska arheologija i Low Fi video pokreta.
 

Cijena ulaznice iznosi 4 eura.
Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Filmovi iz ciklusa

Dan u prirodi

(Partie de Campagne, Francuska, 1936 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Jean Renoir
FOTOGRAFIJA: Claude Renoir
Sadržaj:

Jednog vrućeg ljetnog dana obitelj Dufour odlazi iz Pariza u Bezons-sur-Seine. Monsieur Dufour, u pratnji svoje žene, svoje svekrve, svoje kćeri i svog službenika, zaustavlja se u šarmantnoj gostionici na obalama Seine. Dok se priprema ručak na travi, u susret im dolaze dva čamca. Uz pomoć vrućine i vina, odlučeno je da će Madame Dufour i njezina kći Henriette otići na vožnju čamcem po rijeci u društvu dvojice mladića. Kad čamci odu od obale, nebo postaje sivo i najavljuje nadolaze...

c/b, 40'
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00

Zaručnici s Mac Donaldova mosta (Čuvaj se tamnih naočala)

(Les fiancés du pont MacDonald ou (Méfiez-vous des lunettes noires), Francuska, 1961 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Agnès Varda
FOTOGRAFIJA: Jean Rabier
Sadržaj:

Podnaslov upozorava: "Čuvajte se tamnih sunčanih naočala." Anna i njezin ljubavnik, čiji izgled u kuglani i leptir mašni podsjećaju na mladog Bustera Keatona, čedno se ljube na mostu s pogledom na Seinu. On stavlja sunčane naočale i maše dok ona trči niz stepenice do ruba rijeke, a zatim užasnuto gleda kako je srušena i utovarena u stražnji dio mrtvačkih kola. Uzalud, dao se u potjeru. Neutješan, kupuje veliki pogrebni vijenac i rupčić od simpatičnih prodava...

c/b, 5’
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00

Djevojka, ona je 100%

(100% na onna no ko, Japan, 1983 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Naoto Yamakawa
FOTOGRAFIJA: Hiroshi Kuriyama, Isamu Uno, Masahiro Nishikubo
Sadržaj:

Muškarac i žena sretnu se na ulici i zaljube. Kako bi bili sigurni da su suđeni jedno drugom, razilaze se i prepuštaju sudbini da ide svojim tijekom...

c/b, 11'
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00

Osa

(Wasp, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2003 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Andrea Arnold
FOTOGRAFIJA: Robbie Ryan
Sadržaj:

Zoe se brzo spušta niza stepenice s bebom u ruci i troje druge djece. Ulazi u fizički sukob sa susjedom. Napetost ne jenjava dok dvije žene i njihova djeca viču jedni na druge i vrijeđaju se.

boja, 24'
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00

Bavim se i skvošom

(Je fais du squash aussi, Francuska, 2014 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Pierre Alfred Eberhard
Sadržaj:

boja, 7'
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00

Jednominutni vremeplov

(One-minute Time Machine, SAD, 2014 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Devon Avery
FOTOGRAFIJA: Christos Bitsakos
Sadržaj:

James je previše nestrpljiv da svoj jednominutni vremeplov iskoristi za osvajanje srca Regine, sve dok ne otkrije neočekivane posljedice svojih postupaka...

boja, 6'
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00

Snježna ptica

(Snowbird, SAD, 2016 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Sean Baker
FOTOGRAFIJA: Alexis Zabe
Sadržaj:

Smještena u kalifornijsko naselje Slab City, radnja prati Theu koja putuje od osobe do osobe sa svježe pečenim, preslatkim kolačem. Naposljetku, ona završava u kući Boba, čovjeka kojeg voli.

boja, 12'
PROJEKCIJA:
Utorak 12.03.2024 U 20:00
Vidi cijeli program