Obrad Gluščević

17.01.1913, Metković - 05.09.1980, Zagreb

 

Director
Karijeru je započeo kao glumac dubrovačkog kazališta, a kao redatelj debitirao filmom-reportažom „Partizankom“ do Buenos Airesa (1947.). U početku je režirao kratke igrane i dokumentarne filmove nagrađivane na festivalima u Veneciji, Cannesu, Oberhausenu i Beogradu. Osobito se ističu dokumentarni Između dvije prozivke (1959.), Pod ljetnim suncem (1961.), Vuk (1962.), te Ljudi s Neretve (1966.). Igranom filmu posvećuje se početkom šezdesetih godina. Nakon srednjemetražnoga dječjeg filma Priča o djevojčici i sapunu (1962.) realizira tri cjelovečernja filma, komedije u kojima prikazuje život i mentalitet dalmatinske regije: Lito vilovito (1964.), Čovik od svita (1965.) te Goli čovik (1968.). Nakon toga slijede dva dječja igrana filma u kojima pokazuje izrazit smisao za rad s malim glumcima: Vuk samotnjak (1972.) i Kapetan Mikula Mali (1974.), koji je realiziran i kao televizijska serija 1976. godine. Autor je i dječje tv-serije Jelenko (1980. u bosanskohercegovačkoj produkciji).

Filmografija

Jelenko (1980) (tv serija)
Kapetan Mikula Mali (1976) (tv serija)
Kapetan Mikula Mali (1974)
Zemlja - grupa slikara (1973)
Vuk samotnjak (1972)
Kraljica salama (1972) (dokumentarni)
Brđani i donjani (1969) (dokumentarni)
Na zimskom suncu (1969) (dokumentarni)
Goli čovik (1968)
Ljudi s neretve (1966) (dokumentarni)
Čovik od svita (1965)
Lito vilovito (1964)
Priča o djevojčici i sapunu (1962) (kratkometražni)
Vuk (1962) (dokumentarni)
Pod ljetnim suncem (1961) (dokumentarni)
Između dvije prozivke (1959) (dokumentarni)
Bura (1958) (dokumentarni)
Dan odmora (1957)
Pjesnik života (1955) (dokumentarni)
Izložba srednjovjekovne umjetnosti naroda Jugoslavije (1951) (dokumentarni)
Bez međaša (1950) (dokumentarni)
Mladi kadrovi mornarice (1950)
Sa 'Partizankom' do Buenos Airesa (1948)

Kratkometražni filmovi Obrada Gluščevića

Program kratkih filmova Obrada Gluščevića


Filmovi redatelja

Vuk samotnjak

(1972)

Režija: Obrad Gluščević
FOTOGRAFIJA: Nenad Jovičić
Sadržaj:

Dječak pronalazi njemačkog ovčara zaostalog iz rata. Lirsko djelo o njihovu prijateljstvu.

boja, 83 min

Kapetan Mikula Mali

(produkcija Jadran film, 1974)

Režija: Obrad Gluščević
FOTOGRAFIJA: Nenad Jovičić, Branko Knez
Sadržaj:

U malom selu pokraj Biokova okupljaju se izbjeglice. Konvoj brodova plovi prema jedinom oslobođenom otoku Visu. Putem ih zahvaća nevrijeme. Brodiću, koji prevozi glavne junake, pokvari se motor, a jedina šansa da pronađu nove dijelove i poprave motor je na otoku koji su zauzeli Nijemci.

boja, 91 min

Lito vilovito

(1964.)

Režija: Obrad Gluščević
FOTOGRAFIJA: Aleksandar Petković
Sadržaj:

Za turističke sezone u dalmatinskom gradiću četvorica mladića počinju, svaki na svoj način, akciju osvajanja strankinja. Najsigurniji među njima je Ive, koji se hvali brojnim ljetnim ljubavnim pustolovinama. Vice ga pokušava slijediti, na ogorčenje svoje stalne djevojke Mare. Potpuno drukčiji od svojih prijatelja, povučeni Pjero zaljubljuje se u Šveđanku May…

c/b, Beta, 86 min

Ljudi sa Neretve

(1966)

Režija: Obrad Gluščević
FOTOGRAFIJA: Frano Vodopivec
Sadržaj:

Poetski dokumentarni film o životu ljudi na delti Neretve. Produkcija: Zagreb film – Studio za dokumentarni film (SDF)

c/b, 15'21''
Vidi cijeli program