Louis Malle

30.10.1932, Thumeries, Francuska - 24.11.1995, Los Angeles, SAD

 

Director Louis Malle je, kao potomak bogate industrijske obitelji, studirao političke znanosti na Sorbonni, no ipak je nakon nekog vremena prešao u Institut za film (Institut des Hautes ètudes Cinématographiques). Bio je asistent i podvodni snimatelj Jacquesu Cousteauu na dokumentarnom filmu dobitniku Oscara - The Silent World; također je asistirao i Robertu Bressonu na filmu Osuđeni na smrt je pobjegao. Vremenski pripadnik francuskog novog vala, Malle je svojim filmovima često izazivao kontroverze (iz Požude (Damage, 1992) je morao izrezati neke scene vođenja ljubavi zbog američkog tržišta); njegovi filmovi bavili su se raznovrsnim temama, što mu je djelomice pomoglo osigurati brojnu publiku. Često je snimao u Americi, tako da je njegovim posredovanjem u filmski svijet ušla Brooke Shields (Pretty baby, 1978), a i uloga Susan Sarandon u Atlantic Cityju (1980) bila je jedna od njezinih prvih važnijih. Poznatiji filmovi su mu Lift za gubilište (Ascenseur pour l'échafaud, 1958), Ljubavnici (Les Amants, 1958), Le feu follet (1963), Doviđenja, djeco (Au revoir les enfants, 1987), Ujak Vanja u New Yorku (Vanya on 42nd Street, 1994).

Filmografija

Vanya on 42nd Street (1994)
Damage (1993)
Milou en mai (1989)
Au revoir les enfants (1987)
Alamo Bay (1985)
Crackers (1984)
My Dinner with André (1981)
Atlantic City (1980)
Pretty Baby (1978)
Close Up (1976)
Luna Nera (1975)
Humain, trop humain (1974)
Place de la république (1974)
Lacombe Lucien (1974)
Le Souffle au coeur (1971)
Calcutta (1968)
Tre passi nel delirio (1968; priča iz omnibusa)
Le Voleur (1967)
Viva Maria! (1965)
Le Feu follet (1963)
Vive le tour (1962; dokumentarni)
Vie privée (1961)
Zazie dans le métro (1959)
Les Amants (1958)
Ascenseur pour l'échafaud (1958)
Le Monde du silence (1956)


Filmovi redatelja

Lift za gubilište

(Ascenseur pour l'échafaud, 1958)

Režija: Louis Malle
FOTOGRAFIJA: Henri Decaë
Sadržaj:

Florence i njezin ljubavnik Julien smislili su savršen plan kako se riješiti njezina muža, uspješnog i bogatog poslovnog čovjeka; upotrijebit će njegov vlastiti pištolj i prikazati događaj kao samoubojstvo. Ipak, sve ne ide po planu. Kad je već pomislio da je realizirao savršen zločin, Julien shvati da je ostavio kuku pomoću koje se uspeo na balkon na ogradi. Vraća se po nju, ali tad stvari dobiju novi zaokret…

crno-bijeli, digitalno, 88 min

Doviđenja, djeco

(Au revoir les enfants, 1987)

Režija: Louis Malle
FOTOGRAFIJA: Renato Berta
Sadržaj:

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, dva dječaka u katoličkom internatu postaju prijatelji. Jedan je Francuz, Julien Quintin, a drugi Židov, Jean Bonnet. Jean se zapravo u internatu skriva od nacista.. Ovaj antologijski film Louis Malle je napravio prema priči iz vlastitog djetinjstva kada je, u vrijeme rata, živio u internatu. Neke od važnijih nagrada: 1988. Europska filmska akademija - najbolji scenarij; 1988. Britanska akademija - najbolji redatelj; 1987. Venecija- Zlatni lav; 1987....

35 mm, boja, 104 minute

Izgaranje

(Le feu follet, 1963)

Režija: Louis Malle
FOTOGRAFIJA: Ghislain Cloquet
Sadržaj:

Film prikazuje samoubojičina posljednja dvadeset četiri sata. Alain Leroy je pisac koji alkoholom bezuspješno pokušava ublažiti depresiju i bol koju osjeća u životu. Privatna klinika i dodijeljeni mu psihijatar također ne pomažu, a nakon što biva proglašen “izliječenim” i pušten natrag u svijet, pokušat će naći pomoć u društvu starih prijatelja.

35 mm, c/b, 108 min

Atlantic City

(1980.)

Režija: Louis Malle
FOTOGRAFIJA: Richard Ciupka
Sadržaj:

Sally se doseljava u Atlantic City u potrazi za boljim životom. Radi kao konobarica, sanja da postane krupije i uči taj posao od šefa kasina. Lou je Sallyn susjed, ostarjeli kriminalac kome će, iako poprilično mlađa od njega, Sally „zapeti za oko“. Kada se u gradu pojavi njezin bivši muž Dave s paketom droge koju je ukrao od mafije, Lou odlučuje pomoći Sally. Nakon što Dave osvane mrtav, a mafija krene za Sally, Lou dobiva priliku oživjeti "stare dane"... Film je bio nominiran za pet nagrada O...

35 mm, boja, 104 min

Požuda

(Damage, 1992.)

Režija: Louis Malle
FOTOGRAFIJA: Peter Biziou
Sadržaj:

Dr. Stephen Fleming britanski je ministar, suprug i otac dvoje djece. Dok mlađa Sally živi s njime i majkom Ingrid, stariji sin Martyn odrastao je i živi sam. Uspješan je novinar i u vezi je s mladom i privlačnom Annom Barton. Na jednoj zabavi, Stephen upoznaje Annu te se među njima odmah osjeti obostrana privlačnost. Ne mogavši to suspregnuti, započinju se seksualno susretati riskirajući tako sreću svojih bližnjih. Juliette Binoche - www.gracija.ba

boja, 111 min
Vidi cijeli program