Breda Beban

24.12.1952, Novi Sad - 23.04.2012, London

 

Director
Breda Beban bila je umjetnica, redateljica filmova, kustosica i kreativna producentica čiji se radovi pretežno bave suvremenim temama i emocijama koje se javljaju u pričama o politici i ljubavi. Bredini filmovi i fotografije prepoznati su kao jedinstveni izričaji intimnosti, ranjivosti i autentičnosti.
Rođena u Novom Sadu 1952. godine, Breda Beban je odrasla u Makedoniji i Hrvatskoj. Studirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu te je karijeru započela kao slikarica i konceptualna umjetnica. Ubrzo se zainteresirala za film, video i fotografiju. Početkom devedesetih, nakon izbijanja rata na ovim prostorima, s dugogodišnjim partnerom Hrvojem Horvatićem, napustila je Jugoslaviju. Isprva su putovali, da bi se napokon skrasili u Londonu gdje su zajedno živjeli i radili do Horvatićeve prerane smrti 1997. Breda je nastavila stvarati samostalno ili s drugim umjetnicima te je ostavila bogat opus radova koji su izlagani u najpoznatijim europskim i američkim muzejima i galerijama.
Breda Beban živjela je u Londonu i Sheffieldu, gdje je bila profesorica medijskih umjetnosti na fakultetu Sheffiled Hallam University. Preminula je 2012. ostavivši nekoliko nedovršenih projekata.

Films by this director