Curveball

feature film, politička satira, Germany, 2020

DIRECTED BY: Johannes Naber

Curveball

CAST:
Sebastian Blomberg (dr. Wolf),
Franziska Brandmeier (Meg Wolf),
Jeff Burrell (John),
Marcus Calvin (čovjek iz CIA),
Mike Davies

SCRIPT:
Oliver Keidel,
Johannes Naber

PHOTOGRAPHY:
Sten Mende

EDITING:
Anne Jünemann

Synopsis:

Arndt Wolf radi kao stručnjak za biološko oružje za njemačku Saveznu obavještajnu službu (BND). Čvrsto je uvjeren da je u Iraku proizvedeno oružje za masovno uništenje, iako potraga UN-ovog povjerenstva nije pronašla ništa. Bez obzira na to Wolf ne dopušta da ga odvrate od njegovog uvjerenja, a jedan tražitelj azila daje mu novu nadu, ali pritom također pobuđuje interes BND-a – Rafid Alwan alias Curveball tvrdi, da je bio inženjer u programu za biološko oružje Sadama Huseina. Međutim, potraga za dokazima iznimno je teška, a Alwan je itekako svjestan vrijednosti svojih podataka.

Film redatelja Johannesa Nabera premijerno je bio prikazan na filmskom festivalu Berlinale 2020. i upravo dolazi u njemačka kina. Naberov dugometražni debi, njemačka imigracijska drama Albanac, i njegov drugi igrani film, globalizacijska groteska Vrijeme kanibala, osvojili su brojne nacionalne i međunarodne nagrade.

Film je nominiran za Njemačku fimsku nagradu u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju i najbolju sporednu mušku ulogu.

color, 108'

Trailer