Jedan dan u turopoljskoj zadruzi

documentary, Yugoslavia: Croatia, 1933

DIRECTED BY: Drago Chloupek

Jedan dan u turopoljskoj zadruzi

SCRIPT:
Drago Chloupek

PHOTOGRAPHY:
Aleksandar Gerasimov

Synopsis:

Uvodne riječi održat će Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke te Daniel Rafaelić, filmolog i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskog filma.
Za projekciju će glazbenu pratnju uživo osigurati pijanist Vitomir Ivanjek.

Prikazuje se jedan dan života u seoskoj zadruzi turopoljskog sela Mraclin – od seoskih radova do intime obiteljskog života…

Iako je Škola narodnog zdravlja prvenstveno producirala obrazovne filmove o higijeni i zdravlju, njen najpoznatiji film etnografski je dokumentarac s poetskim elementima Jedan dan u turopoljskoj zadruzi. Njegovi autori i dugogodišnji suradnici filmskog odjela ŠNZ-a, redatelj Drago Chloupek i najistaknutiji snimatelj međuratnog perioda Aleksandar Gerasimov, poput Roberta Flahertya rekonstruirali su u filmu uz pomoć seljaka iz Mraclina život seoskih zadruga koji više nije postojao. Vrhunski režirani i snimljen, ovaj film nije samo neprocjenjivo etnografsko blago, već i estetski gledateljski užitak. Na 2. međunarodnom festivalu etnografskog i socijalnog filma u Firenci 1960. godine, iako napravljen tridesetak godina prije u crno-bijeloj tehnici i bez zvuka, film je osvojio glavnu festivalsku nagradu ispred filmova Roberta Rosellinija i Vittoria de Sete. Žiri je obrazložio svoju odluku odajući priznanje „ljudskoj toplini i čestitosti u opisu jedne zajednice“.

b/w, silent, digital restauracija, 25'