Mutzenbacher

documentary, Austria, 2022

DIRECTED BY: Ruth Beckermann

Mutzenbacher

SCRIPT:
Ruth Beckermann,
Claus Philipp

PHOTOGRAPHY:
Johannes Hammel

EDITING:
Dieter Pichler

Synopsis:

Dokumentarna konkurencija

Josephine Mutzenbacher ili Pripovijest bečke kurve je erotska knjiga objavljena početkom 20. stoljeća. Knjiga anonimnog autora (pretpostavlja se da je u pitanju austrijski pisac i kritičar židovskog podrijetla Felix Salten najpoznatiji kao autor Bambija) bila je desetljećima zabranjena i stekla je popriličnu notornost u Austriji i šire. Usprkos tvrdnji u naslovu knjigu je najvjerojatnije napisao muškarac stavljajući se u poziciju žene. Njezine sočne stranice pune su eksplicitnih prikaza seksa i zlostavljanja (uključujući i djecu) u Beču na prijelazu stoljeća gdje su cvali promiskuitet i siromaštvo.

Ruth Beckermann organizira lažni kasting i okuplja muškarce od 16 do 99 godina kako bi uprizorili čitanje knjige, inicirajući raspravu o muškoj želji i njenoj transformaciji tijekom proteklih stotinu godina. Snalažljivo koristeći svoj “redateljski autoritet” Beckermann dočarava pozadinu i posljedice seksualnih maštarija bez lažnog moraliziranja i propituje društveno licemjerje. Njezina iskrena, provokativna, naizmjenično duhovita i uznemirujuća studija nadasve pronicljivo istražuje razlike između ženske i muške seksualnosti te način na koji društvo oblikuje naše erotske fiksacije. 

Nagrade i festivali: 

Berlinale (2022) – najbolji film sekcije Encounters; Cinéma du Réel (2022); Visions du Réel (2022); CPH:DOX (2022); Beldocs (2022)  

color, 100'

Trailer