Shared Bread

Särikli Çöräk, feature film, drama, USSR, 1971

DIRECTED BY: Shamil Makhmudbekov

Shared Bread

CAST:
Tuna Namazova (Leyla),
Kamran Racabli (Vagif),
Firuz Aliyev (Tofig),
Agahüseyn Cavadov (Ismailov otac),
Yelena Inyakina (Lina),
Khosrov Mamayev (Ashraf),
Adila Mammadova (Adila),
Camila Mammadova (Camila),
Mirzaagha Mirzayev (Kenka)

SCRIPT:
Alla Akhundova

PHOTOGRAPHY:
Tejub Akundov

MUSIC:
Vasif Adigözalov

Synopsis:

Snimljen 1969. godine, film Podijeljeni kruh redatelja Shamila Mahmudbeyova govori o bolnom djetinjstvu ratne generacije azerbajdžanske djece, o njihovom teškom životu na rubu gladi, te o čvrstom prijateljstvu i međusobnom pomaganju.

Radnja filma odvija se u Bakuu u posljednjim danima Drugog svjetskog rata i prvim mjesecima nakon, a posljedice koje rat nemilosrdno ostavlja za sobom prikazane su upravo kroz oči onih najnevinijih – djece. Utjecaj rata na djetinjstvo i moral dočaran je kroz brojne dječje likove, među kojima se ističe glavni junak filma, desetogodišnji Vagif. Dječak koji je spreman podijeliti svoj kruh sa svima, iako i sam pati od gladi.

Film koji je nastao kao simbol redateljeve mržnje prema ratu zadire u dubinske slojeve života unutar okvira kinematografske estetike uz glazbenu pratnju skladatelja Vasifa Adigozalova, sažimajući bitne činjenice iz života svih onih čije je djetinjstvo bilo nenadano prekinuto tijekom ratnih godina.

Organizatori projekcije su CASPI - Hrvatsko-azerbajdžanski kulturni i gospodarski centar te Hrvatsko-azerbajdžansko društvo prijateljstva.

b/w, 68'