Babilon Berlin

Babylon Berlin, tv serija, Njemačka, 2017

REŽIJA: Tom Tykwer

Babilon Berlin

ULOGE:
Volker Bruch (Gereon Rath),
Liv Lisa Fries (Charlotte Ritter),
Peter Kurth (Bruno Wolter),
Matthias Brandt (August Benda),
Leonie Benesch (Greta Overbeck),
Severija Janusauskaite (Svetlana Sorokina)

SCENARIJ:
Henk Handloegten,
Volker Kutscher,
Tom Tykwer,
Achim von Borries

FOTOGRAFIJA:
Bernd Fischer,
Frank Griebe,
Philipp Haberlandt

GLAZBA:
Johnny Klimek,
Tom Tykwer

MONTAŽA:
Alexander Berner,
Claus Wehlisch,
Antje Zynga

Sadržaj:

Tijekom zajedničke istrage Gereon Rath i Charlotte Ritter našli su se između dvije fronte: s jedne je strane "Crni Reichswehr", tajna paravojna organizacija koja radi na ponovnom naoružavanju Njemačke, uključujući kemijsko bojno oružje, što predstavlja povredu Ugovora iz Versaillesa, a s druge je naoružana trockistička grupa koja želi preusmjeriti vagon pun zlata s berlinskih tračnica prema Rusiji, kako bi financirala kontrarevoluciju.
Usred cijele te zbrke našao se i kralj podzemlja, u čijem će glamuroznom plesnom lokalu Moka Efti svi protagonisti zaplesati na istu glazbu: morfinisti koji se još nisu oporavili od prošlosti i egomani koji sanjaju o dvojbenoj budućnosti.
Serija od osam epizoda temelji se na književnom predlošku, romanu "Der nasse Fisch" (Mokra riba) Volkera Kutschera, autora brojnih bestselera. Njegov inspektor Gereon Rath u međuratnom razdoblju, negdje poslije 1929. godine, zatekao se u mračnim četvrtima Berlina, usred kaotičnih zbivanja povezanih s dolaskom nacionalsocijalista na vlast.   

Najskuplja njemačka serija svih vremena Babilon Berlin, čija se radnja zbiva između dvaju svjetskih ratova, nije samo pravo umjetničko djelo, nego ima i vrlo aktualnu poruku: onaj tko vlada strahom, ima vlast u svojim rukama… Ovaj halucinogen, pomalo neurotičan trip natopljen suvremenom poviješću, jedna je od najboljih njemačkih serija. Babilon Berlin prva je velika njemačka televizijska produkcija nakon Podmornice (Das Boot), koja je ostvarila značajan uspjeh i u inozemstvu. Mirne duše možemo reći da smo se vratili i da smo svjetski prvaci u proizvodnji filmske napetosti i straha.“ (SPIEGEL ONLINE)
 
Zahvaljujemo distributeru HBO na podršci. Tom Tykwer bio je predsjednik žirija na 68. Berlinalu 2018.
Serija BABILON BERLIN od 30. rujna 2018. premijerno se prikazuje na prvom programu njemačke javne televizije ARD.

Prikazujemo svih 8 nastavaka prve sezone, s pauzama nakon 3. (21:15) i 6. (23:45) epizode.

boja, 372' (1. sezona, 8 epizoda)

Trailer