Centar

dokumentarni, Srbija, Njemačka, 2018

REŽIJA: Ivan Marković

Centar

SCENARIJ:
Ivan Marković

FOTOGRAFIJA:
Ivan Marković

Sadržaj:

Sava centar impozantni je kongresni centar izgrađen koncem 1970-ih u središtu Novog Beograda. Za vrijeme socijalističke vladavine, u njemu su se održavale stotine međunarodnih sastanaka, uključujući konferencije MMF-a, Interpola te samita Pokreta nesvrstanih. Nakon raspada Jugoslavije, kapaciteti prostora postali su preveliki za prvobitnu namjenu prostora. Zgrada danas čeka na privatizaciju i komercijalnu rekonstrukciju.

Novi eksperimentalni rad Ivana Markovića vrsna je vizualna studija tog povijesnog zdanja, danas zapuštene zgrade koju dnevno obilaze tek radnici zaposleni na njezinom održavanju. Autor radnike prati u rutinskom, ali predanom obavljanju poslova čišćenja i popravaka, pružajući istovremeno uvid u veličanstvenu unutrašnjost prostranog kompleksa čija je futuristička estetika simbolizirala napredak i budućnost.

Oslanjajući se na formu opservacijskog doku-hibrida, mladi srpski autor i snimatelj nastavlja trend koji su u regiji započeli njegovi vršnjaci Dane Komljen i Mate Ugrin. Marković je bio direktor fotografije u ostvarenju Bila sam doma, ali… Angele Schanelec koji je ove godine nagrađen Srebrnim medvjedom na festivalu u Berlinu, dok je Centar uvršten u program nekih od najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala.

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 49′

Trailer