Ghost Tropic

dokumentarni, Belgija, Nizozemska, 2019

REŽIJA: Bas Devos

Ghost Tropic

ULOGE:
Saadia Bentaïeb,
Maaike Neuville,
Stefan Gota

SCENARIJ:
Bas Devos

FOTOGRAFIJA:
Grimm Vandekerckhove

Sadržaj:

Kada na uobičajenoj željezničkoj ruti s posla prema kući Khadija (Saadia Bentaïeb) propusti sići na svojoj stanici, sredovječna radnica nađe se sama usred noći na periferiji belgijske metropole. Tražeći pomoć, susreće druge usamljene duhove koji su poput nje zalutali, ali i one koji su tamo jer drugog izbora nemaju.

Šarmantna minimalistička drama o neobičnoj nokturalnoj šetnji skromne i samozatajne čistačice treće je dugometražno ostvarenje nagrađivanog belgijskog redatelja, koje je premijerno prikazano na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u sklopu programa “15 dana autora”. U odnosu na njegov prethodni rad Hellhole koji se bavi traumom i dezorijentiranošću belgijskog društva uoči terorističkih napada, Ghost Tropic pruža bajkovitu viziju metropole i njezinih rubova koji opstaju zahvaljujući solidarnosti i iskrenoj brizi jednih za druge. Devosovu junakinju s društvenih margina odlikuje rijetko viđena gracioznost i dostojanstvo, nenametljiva ljepota koja izvire iz njezine nepatvorene dobrote, a koju autor jukstaponira eteričnim kadrovima usnulog grada.

Na križanju socijalne drame i meditativne poeme, Ghost Tropic inovativno evocira bogato nasljeđe belgijske kinematografije, pronalazeći istovremeno uzore u realističkoj školi braće Dardenne i avangardnom rukavcu koji je predvodila legendarna Chantal Akerman.

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 85'

Trailer