Gosti iz galaksije

igrani, SF, 1981

REŽIJA: Dušan Vukotić

Gosti iz galaksije

ULOGE:
Žarko Potočnjak (Robert),
Lucie Zulova (Biba),
Ksenija Prohaska (Andra),
Rene Bitorajac (Targo),
Ljubiša Samardžić (Toni),
Ivana Andrlova (Gabi)

SCENARIJ:
Miloš Macourek,
Dušan Vukotić

FOTOGRAFIJA:
Jiři Macák

GLAZBA:
Tomislav Simović

MONTAŽA:
Ivana Kačirkova

Sadržaj:

Robert je pisac SF romana koji otkrije da može materijalizirati svoje misli. Kao posljedica toga, na Zemlju stiže skupina izvanzemaljaca predvođena stamenom Androm, koja osjeća naklonost prema Robertu, što se nimalo ne sviđa njegovoj djevojci Bibi. S izvanzemaljcima dolazi i čudovište Mumu...

Nakon što uočite naslov i pogledate plakat Gostiju iz galaksije te pročitate da je njegov redatelj Dušan Vukotić slavni autor animiranih filmova Zagrebačke škole crtanog filma i redatelj dječjeg filma Sedmi kontinent, vjerojatno ćete htjeti odvesti svoje dijete na projekciju ovog filma. Gosti iz galaksije doista jesu napravljeni kao dječji znanstveno fantastični film u kojem su, godinu dana prije filma E.T., vanzemaljci prikazani kao pozitivci. Međutim, karakteristike ovog filma su i nadrealizam, parodija, camp pa čak i horor, što rezultira ostvarenjem koje mnogi smatraju najbizarnijim filmom hrvatske kinematografije. Čudovišno stvorenje Mumu, koje pri kraju filma u kultnoj campovskoj sceni napravi nered na večernjoj zabavi, dizajnirao je slavni češki autor nadrealističkih animiranih filmova Jan Švankmajer. U filmu debitira Rene Bitorajac kao mali izvanzemaljac Targo. Glazbena podloga Tomice Simovića, prvi u potpunosti elektronski soundtrack hrvatske i jugoslavenske kinematografije, nedavno je izdana kao gramofonska ploča. Film je osvojio mnogobrojne festivalske nagrade (Fantasporto, Bruxelles, Madrid, Cadiz, Trst).

Uoči projekcije filma u utorak, 22. listopada u 19 sati, uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč.

Dodatno, u suradnji s Udrugom studenata Dubrovnika Libertas, dubrovački student Marko Vukić odsvirat će na gitari nekoliko tradicionalnih dubrovačkih pjesama.

boja, digitalno, 93'

Trailer