Još jedno proleće

dokumentarni, Srbija, Katar, 2022

REŽIJA: Mladen Kovačević

Još jedno proleće

ULOGE:
Zoran Radovanović (glas)

SCENARIJ:
Mladen Kovačević

FOTOGRAFIJA:
Stefan Đorđević

MONTAŽA:
Jelena Maksimović

Sadržaj:

Poznato je u historiji civilizacije da je više ljudi stradalo od zaraza nego zajedno od gladi, mača i svih drugih zala. Među tim zarazama na prvom mestu je variola. 

Riječi su to Zorana Radovanovića koji je, u svakom smislu, glas vodilja ovog medicinskog trilera temeljenog na njegovoj knjizi Variola Vera (2017.). Naime, 1972. godine, kada su velike boginje s bazara u Iraku prenesene u Jugoslaviju, tada mlađahni Radovanović bio je jedan od rijetkih imuniziranih epidemiologa u regiji i tako je završio na poprištu borbe koja će kasnije u analima svjetske medicine ostati zapamćena po svojoj efikasnosti. Iz današnje perspektive u kojoj Radovanović iz marginalizirane pozicije neumorno proziva srpske vlasti i institucije zbog neodgovornog odnosa prema pandemiji COVID-19, njegova pojava u filmu  može se čitati i kao oblik političke provokacije. 

Film Još jedno proleće građen je od teksturom različitih arhivskih snimki (digitaliziranih tek za ove potrebe) koje s jedne strane ostaju dosljedne faktografiji i organskoj dramaturškoj strukturi zaraze, dok su s druge izmanipulirane filmskim postupcima ne bi li razvile vlastiti poetski izraz te i same zadobile zlosutan karakter bolesti. 

Nakon šljokicama posute kapitalističke more u filmu Sretan Božić, Yiwu (2020.), Mladen Kovačević vraća se na HRFF dokumentarnim filmom koji u kombinaciji vjernog prikaza povijesnih događaja i atmosfere horora neizbježno navodi na usporedbu današnjih društvenih i političkih prilika s onima od prije 50 godina.

Nagrade i festivali: Posebno priznanje, Rab Film Festival 2022., Nominacija za “Srce Sarajeva”, Sarajevo Film Festival 2022.

Titlovi: hrvatski, engleski 

c/b, 90′