Kamuflaža

Camuflaje, dokumentarni, Argentina, 2022

REŽIJA: Jonathan Perel

Kamuflaža

ULOGE:
Félix Bruzzone,
Margarita Molfino,
Iris Avellaneda,
Archie Campos,
Gustavo Guoglielmi

SCENARIJ:
Jonathan Perel

FOTOGRAFIJA:
Joaquín Neira

MONTAŽA:
Pablo Mazzolo

Sadržaj:

Dokumentarna konkurencija

Pune dvije minute sve što vidimo su gležnjevi, gole noge i asfalt. Svaki put kad noga udari tlo čuje se potmuli zvuk koji prati ubrzano disanje trkača. Ritam je stabilan no kadar je nabijen urgentnošću. Trkač je Félix Bruzzone, pisac koji živi u blizini vojne baze Campo de Mayo na rubu Buenos Airesa. Riječ je o najvećoj vojnoj bazi u Argentini gdje je tijekom nekadašnje diktature bio smješten zloglasni kamp za pritvor i mučenje političkih neistomišljenika.

Bruzzoneovo istraživanje i iskustva služe kao okosnica Perelova filma Kamuflaža. Svoju motivaciju objašnjava u voice-overu: njegova majka oteta je od vojske, nestavši dok je bio nedonošče. Tek nakon što je kupio kuću u blizini Campo de Mayo saznao je da je tamo i umrla. Što učiniti s ledinom na kojoj je vojska ubijala svoje oponente prije 45 godina? Bruzzone u nizu uprizorenih susreta razgovara s lokalnim stanovnicima. Agent nekretninama naslađuje se nad rastom cijena, nenadani okršaj s vojnicima ispada bolje nego očekivano, preživjela iz logora opisuje s koliko se otpora susrela pri podizanju spomenika, a kamoli memorijalno-dokumentacijskog centra. Bruzzone nastavlja trčati, neumorno.

Nagrade i festivali:

Berlinale Forum (2022); Buenos Aires International Festival of Independent Cinema (2022); Cinéma du Réel (2022); IndieLisboa International Independent Film Festival (2022); Visions du Réel (2022)

boja, 93'

Trailer