Kota 905

igrani, ratni triler, Hrvatska, Jugoslavija, 1960

REŽIJA: Mate Relja

Kota 905

ULOGE:
Dušan Bulajić (kapetan Vladimir),
Ilija Džuvalekovski (major Momir),
Hermina Pipinić (Jelka),
Stane Potokar (Stanko),
Pavle Vuisić (Pajo)

SCENARIJ:
Milutin Janković

FOTOGRAFIJA:
Tomislav Pinter

GLAZBA:
Danilo Danev

MONTAŽA:
Blaženka Jenčik

Sadržaj:

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata kapetan tajne službe OZNA Vladimir zadužen je za razbijanje naoružanih pristalica srušenog režima, predvođenih majorom Momirom. Vladimir se u šumi ubacuje u odmetničke redove, pretvarajući se da je jedan od njih. Jelka, kći glavnog Momirova jataka Stanka, dozna pravi Vladimirov identitet. Jelku je Stanko, protiv njene volje, obećao dati Momiru za ženu. Vladimir strepi hoće li ga ona izdati...

Prvijenac uglednog redatelja Mate Relje film je koji spada u hrvatski tip partizanskog filma koji preferira komorno umjesto epskog i trilerovsku napetost umjesto sirove akcije, a često u ratnu tematiku ubacuje i melodramatski zaplet. Kota 905 bila je hit u kinima. Hvaljena je radi svoje žanrovske kvalitete, uspoređivane s holivudskim trilerima i vesternima, te zbog svoje dezideologiziranosti, pa se tako nigdje ne spominje da su odmetnici četnici, premda je to jasno sugerirano njihovom ikonografijom i željom za povratkom kralja. Likovi četnika humanizirani su i čak detaljnije okarakterizirani nego likovi pozitivaca. Asistenti redatelja Relje bili su kasniji poznati redatelj Krsto Papić i osnivač hrvatske filmologije Ante Peterlić.

Uoči projekcije filma, uvodnu riječ o Hermini Pipinić i filmovima u ovom programu održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

c/b, 35 mm, 85'