Ljubav, smrt i njemačke marke

Aşk, Mark ve Ölüm - Liebe, D-Mark und Tod, dokumentarni, Njemačka, 2022

REŽIJA: Cem Kaya

Ljubav, smrt i njemačke marke

SCENARIJ:
Mehmet Akif Büyükatalay,
Cem Kaya

FOTOGRAFIJA:
Cem Kaya

MONTAŽA:
Cem Kaya

Sadržaj:

Kada je 1961. godine potpisan je njemačko-turski sporazum kojim je Zapadna Njemačka regrutirala tursku (uglavnom nekvalificiranu) radnu snagu za svoje gospodarske sektore, Turci su postali (i ostali) najveća etnička manjina te zemlje. S turskim gastarbajterima u Njemačku je stigla i njihova muzika. Kako to već biva, u mnogim slučajevima obećanja su se ispostavila šupljima, a “obećana zemlja” agonija loših radnih uvjeta, niskih plaća i brojnih rasističkih ispada sa smrtonosnim ishodima. Bijes i razočaranje postali su okidač masovnih uličnih prosvjeda, ali i lajtmotiv turskog glazbenog podzemlja, supkulture na čiju se evoluciju kroz društveno-političke promjene fokusira njemačko-turski redatelj Cem Kaya.

Kaya se u svojim filmovima već bavio turskom (popularnom) kulturom (Arabeks, Remake, Remix, Rip-Off), vješto pritom povezujući arhivski materijal i vlastita zapažanja. Rezultat su  izuzetno pronicljivi, ponekad bizarni, ali u svakom slučaju duhoviti dokumentarni eseji koji donose drugi pogled na noviju njemačku i tursku povijest.

Nagrade i festivali: Nagrada publike u sekciji “Panorama”, Berlin International Film Festival 2022.; Nagrada “Indiemusic Schweppes”, IndieLisboa 2022. 

Titlovi: hrvatski 

boja, 96'