Muškarac iz snova

Ich bin dein Mensch, igrani, SF, romantična komedija, Njemačka, 2021

REŽIJA: Maria Schrader

Muškarac iz snova

ULOGE:
Maren Eggert (Alma,
Dan Stevens (Tom),
Sandra Hüller (zaposlenica),
Hans Löw (Julian),
Wolfgang Hübsch (otac Felser)

SCENARIJ:
Jan Schomburg,
Maria Schrader (prema kratkoj priči Emme Braslavsky)

FOTOGRAFIJA:
Benedict Neuenfels

GLAZBA:
Tobias Wagner

MONTAŽA:
Hansjörg Weißbrich

Sadržaj:

Znanstvenica Alma radi u poznatom muzeju Pergamon u Berlinu. Kako bi dobila sredstva za svoja istraživanja, pristaje sudjelovati u nevjerojatnom eksperimentu. Tri će tjedna živjeti s humanoidnim robotom Tomom koji bi se, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, trebao pretvoriti u savršenog životnog partnera za nju. Ovaj stroj u (privlačnom) ljudskom obliku stvoren je da usreći Almu. Iz ove premise razvit će se tragikomedija koja istražuje ideje ljubavi i čežnje i postavlja pitanje što to ljude čini posebnima.

Višestruko talentirana Maria Schrader, glumica nagrađena Srebrnim medvjedom i uspješna redateljica, istoimenu priču Emme Braslavsky obogaćuje sugestivnom snagom filma. Istančanim osjećajem za pravu glumačku ekipu i kemiju između glumaca, na zanimljiv način na scenu postavlja nejednake protagoniste, čime dobiva izuzetno produktivno polje za istraživanje ugodnog i jezivog između analize i osjećaja. Ispostavlja se na posljetku da poezija ipak može koristiti lijevu hemisferu mozga, koja je uglavnom odgovorna za logiku.

Glumica Maren Eggert nagrađena je Srebrnim medvjedom na Festivalu Berlinale za najbolje glumačko ostvarenje u glavnoj ženskoj ulozi. Film je nominiran za Njemačku fimsku nagradu u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najbolju mušku i žensku glavnu ulogu.

boja, 105'

Trailer