Obojena ptica

Nabarvené ptáče, igrani, Češka, Ukrajina, Slovačka, 2019

REŽIJA: Václav Marhoul

Obojena ptica

ULOGE:
Petr Kotlár,
Stellan Skarsgård,
Harvey Keitel,
Julian Sands,
Jitka Čvančarová,
Barry Pepper

SCENARIJ:
Václav Marhoul

FOTOGRAFIJA:
Vladimír Smutný

Sadržaj:

Monumentalan u svakom pogledu, novi film redatelja Václava Marhoula donosi kontroverzan portret istočne Europe na izmaku Drugog svjetskog rata. Snimljen po istoimenom kultnom romanu Jerzyja Kosińskog, Obojena ptica prati mračnu odiseju židovskog dječaka (Petr Kotlár) kojeg roditelji šalju na istok Europe kako bi izbjegao antisemitske progone. Njegova skrbnica međutim vrlo brzo umire i dječak se nađe sam usred divljeg krajolika. Lutajući od jednog do drugog sela u potrazi za utočištem, dječak će se naći u nemilosti nasilnog i primitivnog stanovništva te istovremeno svjedočiti neslućenoj surovosti rata.

Václav Marhoul je na svojoj fantazmagoričnoj viziji holokausta, umnogome nalik morbidnim i opscenim svjetovima Hyeronymousa Boscha, radio gotovo deset godina. Impozantna crno-bijela fotografija snimljena na 35-mm materijalu doprinosi njegovom epskom karakteru, kao i epizodična struktura koja anticipira susret dječaka s novim likovima i njihovim sve ekstremnijim moralnim i seksualnim patologijama. Da bi se izbjeglo identificiranje bilo koje zemlje na filmu, scenarij je u cijelosti i po prvi puta u povijesti filma napisan na interslavenskom jeziku, svojevrsnim slavenskim esperantom kojim govore gotovo svi likovi osim pripadnika ruske i njemačke vojske. Marhoulova želja za prenošenjem univerzalne parabole o dobru i zlu ogleda se i u izboru sjajne internacionalne glumačke postave u kojoj, uz bok mladoj češkoj glumačkoj nadi Petru Kotláru u ulozi dječaka, epizodne uloge nose legende poput Harveya Keitela, Stellana Skarsgårda i Juliana Sandsa. Na tragu stiliziranih distopija Andreja Tarkovskog i brutalnih studija patosa Larsa Von Triera, Obojena ptica je intenzivno, zastrašujuće i fascinantno putovanje u najmračnije predjele ljudske vrste iz kojega, ako se pažljivo gleda, ipak izvire tračak svjetla.

Dok je premijerno prikazivanje filma na venecijanskoj Mostri natjeralo polovicu publiku na bijeg iz dvorane, u rodnoj Češkoj je doživio brojne ovacije te je odabran za češkog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar.

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

c/b, DCP, 170′

Trailer