Povratak u Reims (Fragmenti)

Retour à Reims (Fragments), dokumentarni, Francuska, 2021

REŽIJA: Jean-Gabriel Périot

Povratak u Reims (Fragmenti)

ULOGE:
Adèle Haenel (glas)

SCENARIJ:
Didier Eribon (prema romanu),
Jean-Gabriel Périot (scenarij)

FOTOGRAFIJA:
Julia Mingo

GLAZBA:
Michel Cloup

MONTAŽA:
Jean-Gabriel Périot

Sadržaj:

Dokumentarna konkurencija

Najnoviji film Jean-Gabriela Périota kroz arhivske materijale donosi intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas. Kao inspiracija poslužio mu je istoimeni roman Didiera Eribona dok je naratorica slavna glumica Adèle Haenel. U autobiografskom eseju Povratak u Reims sociolog i filozof Didier Eribon ogolio je društvene nejednakosti i nasilnost eksploatacije vrativši se sjećanjem u svakodnevicu vlastite radničke obitelji kako bi dešifrirao opću političku evoluciju radništva. Fascinantno književno djelo memorijske refleksije u Périotu susreće virtuoznog filmaša koji poput metalurga rudari po arhivskoj građi raznolikih izvora (televizijske vijesti, dokumentarci, fikcija) i daje joj na relevantnosti. Rezultat je nekonvencionalna filmska ekranizacija jednog od najutjecajnijih memoara 21. stoljeća koji je pokrenuo „klasni coming-out.“ Intimnija prva polovica filma prati obiteljski usud od Eribonove prabake do njegove majke, dok druga polovica analizira razloge koji su doveli do dobro nam znane političke situacije krajem 20. stoljeća kada je oformljen društveni pakt koji atomizira pojedince i otupljuje polaritet klasnog konflikta.

U nedjelju 10. listopada u 17 sati pisac Didier Eribon i redatelj Jean-Gabriel Périot pridružit će se u online razgovoru s prevoditeljem i novinarom Leonardom Kovačevićem te direktoricom Subversive Film Festivala Dinom Pokrajac. Razgovor će se moći pratiti putem Zoom poveznice.

Nagrade i festivali:

Cannes Film Festival (2021); Guanajuato International Film Festival (2021); San Sebastián International Film Festival (2021)

Produkcija filma: Les Films de Pierre

boja, DCP, 83’

Trailer