Present.Perfect.

Wan mei xian zai shi, dokumentarni, SAD, Hong Kong, 2019

REŽIJA: Shengze Zhu

Present.Perfect.

SCENARIJ:
Shengze Zhu

FOTOGRAFIJA:
Shengze Zhu

Sadržaj:

U zadnjih nekoliko godina live streaming servisi u Kini doživjeli su neviđenu popularnost te su postali jedna od najprofitabilnijih industrija, koju podjednako pokreću zvijezde koje su od svojih kanala napravile biznis, kao i obični građani. Kineska dokumentaristica Shengze Zhu (Još jedna godina) pratila je stotine streamera tijekom deset mjeseci te je od 800 sati snimljenog materijala napravila impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online i offline svjetovi tijesno isprepliću. 

Umjesto popularnih streamera s tisuću pratitelja, autorica se odlučila fokusirati na marginalce: usamljene, izolirane i nerijetko društveno odbačene ličnosti kojima streaming platforme predstavljaju jedini vid komunikacije i kontakta s drugim ljudima. U galeriji osebujnih likova izdvajaju se netalentirani ulični plesač, sredovječni transvestit, radnica u tvornici donjeg rublja i muškarci s različitim hendikepima koji u očajničkoj želji za pažnjom i interakcijom otvoreno dijele sve detalje iz svog života, ponekad na granici ekshibicionizma. Kineski cenzori 2017. godine odlučuju intervenirati u fenomen nakon čega je zatvoreno tisuće virtualnih “soba”. 

Present.Perfect. dirljiv je i tragičan prikaz stvarnosti suvremenog kineskog društva i hiper-umreženog doba koje, paradoksalno, ljude čini usamljenima više nego ikada.

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 124′

Trailer