Suđenje Ratku Mladiću

The Trial of Ratko Mladić, dokumentarni, UK, Norveška, 2018

REŽIJA: Henry Singer / Rob Miller

Suđenje Ratku Mladiću

SCENARIJ:
Henry Singer,
Rob Miller

FOTOGRAFIJA:
Richard Gillespie

Sadržaj:

U studenom 2017. godine Haški tribunal proglasio je krivim bosansko-srpskog generala Ratka Mladića za počinjenje genocida i zločina protiv čovječnosti na području Bosne i Hercegovine tijekom 1990-ih godina te ga osudio na doživotni zatvor. Prije uhićenja 2011. godine, Mladić je proveo gotovo 16 godina u bijegu. Novi BBC-jev dokumentarac gledatelje vodi iza kulisa maratonskog sudskog postupka u kojem je tijekom 530 ročišta izneseno više od 10 000 dokaza i saslušano 592 svjedoka.

Za vrijeme petogodišnjeg sudskog procesa, redatelji Henry Singer i Robert Miller imali su ekskluzivan pristup prostorijama međunarodnog suda, gdje su primarno pratili rad haškog tužiteljstva i Mladićeve obrane na pripremi predmeta. Film prikazuje ogroman pritisak pod kojim su obje strane radile: tužiteljstvo od strane tisuća srebreničkih žrtava koje su više od 20 godina čekale pravdu, a Mladićevi odvjetnici od strane bosansko-srpskog naroda koji je suđenje generalu dočekalo kao suđenje cjelokupnoj naciji.

Film dokumentira i potresna svjedočanstva preživjelih majki, sinova i kćeri koji nikada nisu prestali tragati za nestalim članovima obitelji, te istovremeno prikazuje šokantne arhivske snimke koje svjedoče o beskrupuloznosti i podmuklosti metoda kojima je Mladić izvršio pokolj više od 7000 muslimanskih mladića i muškaraca. Mladićeva supruga, sin i prijatelji, s druge strane, opisuju ga kao iznimno inteligentnog, odmjerenog, brižnog i prije svega – nevinog čovjeka. Za njih i stotine pristalica koji se svake godine okupljaju u blizini njegovog rodnog mjesta, osuđeni ratni zločinac bio je i ostao mitska narodna figura, heroj i “srpski spasitelj”.

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 99’

Trailer