Suspiria

igrani, horor, Italija, 1977

REŽIJA: Dario Argento

Suspiria

ULOGE:
Jessica Harper (Suzy Bannion),
Stefania Casini (Sara),
Flavio Bucci (Daniel),
Miguel Bosé (Mark),
Alida Valli (gđica Tanner),
Joan Bennett (gospođa Blanc),
Udo Kier (dr. Frank Mandel)

SCENARIJ:
Dario Argento,
Daria Nicolodi (prema knjizi Thomasa De Quinceya)

FOTOGRAFIJA:
Luciano Tovoli

GLAZBA:
Dario Argento,
Agostino Marangolo,
Massimo Morante,
Fabio Pignatelli,
Claudio Simonetti

MONTAŽA:
Franco Fraticelli

Sadržaj:

Tijekom druge polovine 70-ih godina mlada Amerikanka Suzy Bannion stiže u Njemačku, s ciljem upisa na prestižnu baletnu akademiju u Freiburgu. Jedne olujne večeri stigavši pred zgradu akademije, naiđe na zatvorena vrata koja joj nitko ne otvori unatoč zvonjavi i čudnoj ženi koju zamijeti. Dok odlučuje prenoćiti u hotelu, Suzy ne zna da će te večeri biti okrutno ubijena jedna od polaznica akademije, užasnuta djevojka Pat. Kad se sutradan vrati, Suzy će vrata otvoriti gospođica Tanner, formalno ljubazna no hladna i distancirana glavna profesorica na akademiji. Nakon što se smjesti u sobi kod cimerice Olge, Suzy će noću čuti korake i neobične glasove te će ubrzo otkriti da i ostalo osoblje, poput zamjenice ravnateljice Madame Blanc i slijepog pijanista Daniela, čine hladni i rezervirani ljudi. Dok se sprijateljuje s kolegicom Sarom, Suzy će početi otkrivati neobične stvari i događaje u zgradi, od legla crva u sobi na katu iznad preko činjenice da je akademiju davno utemeljila vještica zvana Helena do zagonetne spodobe koja će ju jednog dana nečim zabljesnuti, te će Suzy postati anemična i tijekom plesa pasti u nesvijest.

Kultni horor sucenarista i redatelja Daria Argenta (Duboko crveno, Inferno, Phenomena) prvi je dio autorove neslužbene trilogije o silama zla koje pokušavaju doći na zemlju, trilogije koju zaokružuju naslovi Inferno i Treća majka. Ostvarenje uvrštavano na popise najstrašnijih filmova svih vremena najuspjeliji je Argentov film, tijekom rada na kojem je redatelj morao odustati od nekih inicijalnih zamisli. Tako su umjesto djevojaka baletnu akademiju trebale pohađati djevojčice stare samo 12 godina, no čelnici studija Seda Spettacoli te producent i Dariov brat Claudio Argento zaključili su da bi takav film bio odveć provokativan i zacijelo zabranjen, zbog čega je dob protagonistice i polaznica akademije povišena, ali su zadržani određeni naivni dijalozi. U posljednjem filmu u karijeri hvaljene karakterne glumice Joan Bennett (Artisti i modeli, Žena u izlogu, Grimizna ulica), u kojem je odličnu ulogu ostvarila podrijetlom Puležanka Alida Valli (Treći čovjek, Senso), glavnu je rolu prvotno trebala tumačiti suscenaristica i redateljeva tadašnja djevojka Daria Nicolodi, no ona je naknadno zamijenjena Jessicom Harper (Fantom iz raja, Sjećanja na zvjezdanu prašinu, Shock Treatment). Riječ je o iznimno efektno stiliziranom i estetiziranom djelu koje imponira promišljenom uporabom raskošnog, jarkog i prezasićenog kolorita, sugestivnom režijom, ekspresivnom vizualnošću, sjajnom glazbom talijanskog benda Goblin koja izuzetno pridonosi atmosferičnosti cjeline, maestralnim kreiranjem ugođaja tjeskobe i straha, pametnim gradiranjem nadrealnih elemenata i horor-ugođaja te vrlo raspoloženim glumačkim interpretacijama.

Prikazujemo novu 4K restauraciju filma Suspiria (Dario Argento, 1977) koju je radio Synapse films, a čiju je kolor korekciju nadgledao sam direktor fotografije.

boja, 101'

Trailer