Wilcox

igrani, Kanada, 2019

REŽIJA: Denis Côté

Wilcox

ULOGE:
Guillaume Tremblay

SCENARIJ:
Denis Côté

FOTOGRAFIJA:
François Messier-Rheault

Sadržaj:

Ekscentrični montrealski filmaš i miljenik festivalske publike, Denis Côté, u svom novom radu istražuje svijet misterioznog Wilcoxa (Guillaume Tremblay), pustinjaka koji tiho i besciljno luta zabačenim mjestima i anonimnim poljima. Skrovište nalazi u napuštenim kućama i autobusima, a ponekad u domu velikodušnih ljudi koje susreće na putu. Vrijeme provodi u kontemplaciji, a trenutke sreće nalazi u neočekivanim susretima. 

Wilcox je iznimno nježna i poetična oda svim skitnicama i sanjarima, otpadnicima i buntovnicima, čijoj eteričnosti doprinose suptilni ambijentalni šumovi koji u potpunosti zamjenjuju dijaloge. Neke od poznatijih priča Côté ispisuje na uvodnoj i odjavnoj špici, primjerice onu mladog Amerikanca Christophera McCandlessa, koji se u potrazi za samotnjačkim životom u divljini otisnuo na Aljasku da bi nakon par mjeseci pronašli njegovo mrtvo tijelo u napuštenom školskom autobusu. 

Lik Wilcoxa uvelike rezonira s karijerom Denisa Côté, deklariranog marginalca plodnog i eklektičnog opusa (Curling, Vic i Flo su vidjeli medvjeda, Bestijarij) koji se u zadnjih desetak godina prometnuo u jednu od najtalentiranijih figura kanadskog filma s francuskog govornog područja. Jednako umješan u dokumentarnoj i igranoj formi, njegovi filmovi redom su vrsni stilistički i narativni eksperimenti s prepoznatljivim autorskim potpisom. 

Film ima i engleske i hrvatske titlove.

boja, DCP, 66′

Trailer