Zátopek

igrani, biografska drama, Češka republika, Njemačka, Finska, 2021

REŽIJA: David Ondříček

Zátopek

ULOGE:
Václav Neuzil (Emil Zátopek),
Martha Issová (Dana Zátopková),
James Frecheville (Ron Clarke),
Robert Miklus (Josef Dostál),
Jirí Simek (Stanislav Jungwirth),

SCENARIJ:
David Ondricek,
Alice Nellis,
Jan P. Muchow

FOTOGRAFIJA:
Stepán Kucera

GLAZBA:
Beata Hlavenkova

MONTAŽA:
Jaroslaw Kaminski

Sadržaj:

Napomena: Za ulaz na ovu projekciju (otvorenje programa ostvarenog u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u RH), molimo vas da rezervirate svoja mjesta putem maila na: zagreb@embassy.mzv.cz

Nakon što svoje sudjelovanje na XIX Ljetnim olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine završi s potpunim neuspjehom, bez osvojene ijedne medalje, australski rekorder u trčanju Ron Clarke tijekom jeseni odluči otputovati u Čehoslovačku. On vjeruje da će mu ponovni susret i druženje s njegovim starim prijateljem i uzorom, legendarnim češkim dugoprugašem Emilom Zátopekom, pomoći u prevladavanju najveće krize u karijeri. Dok on počinje sumnjati u svoju sportsku budućnost, pomišljajući čak i da je propustio posljednju priliku za osvajanje odličja, Zátopekova domovina nalazi se na prekretnici, jer je Sovjetski Savez upravo izvršio invaziju na Čehoslovačku. A kad se Clarke i Zátopek susretnu, kroz razgovor dvojice velikih sportaša počet će se otkrivati pozadina njihova odnosa, od sudbinskog susreta do doživotnog prijateljstva koje nisu mogli pokvariti ni sportski niti životni porazi. Iza Emila Zátopeka je toliko toga, od braka s bacačicom koplja i olimpijskom pobjednicom Danom Zátopkovóm do antologijskog osvajanja triju zlatnih medalja na Olimpijadi u Londonu 1948. godine, u svim dugoprugaškim disciplinama, na pet i deset tisuća metara te u maratonu.

Godine 2022. od čak 14 nominacija za najprestižniju češku filmsku nagradu Češki lav ovjenčana s njih devet, uključujući najvažnije kategorije najboljeg filma, redatelja i glavne muške uloge, te iste godine s uspjehom prikazana na Vukovar Film Festivalu i festivalima u Palm Springsu i Phoenixu, biografska sportska drama suscenarista i redatelja Davida Ondříceka izuzetno je uspio i u nekim segmentima impresivan prikaz života i sportske karijere prema nekima najvećeg atletičara svih vremena Emila Zátopeka. Riječ je o sugestivno režiranom te dramaturški i narativno skladno komponiranom ostvarenju u kojem su flashbackovi kroz koje se rekonstruiraju najbitniji detalji iz Zátopekova osobnog i sportskog života nenametljivo uklopljeni u cjelinu. Film na momente vrlo efektnog epskog zamaha koji uspijeva uvjerljivo biti veći od života nose ne samo sigurna i uglavnom nadahnuta režija Davida Ondříceka, koji je među ostalim potpisao i hvaljenu dramsku seriju Dukla 61 te nagrađivanu triler-dramu U sjeni sa Sebastianom Kochom u najvažnijoj sporednoj roli, nego i vrlo raspoložene interpretacije čitave glumačke postave predvođene Václavom Neuzilom (Operacija Antropoid Seana Ellisa) i Jamesom Frechevilleom, znanim po glavnoj ulozi u Carstvu životinja Davida Michôda, kao i dojmljiva fotografija Stepána Kucere i glazba Beate Hlavenkove, koja dodatno naglašava dramske i emotivne dionice cjeline.

boja, 131'

Trailer