Žene u povijesti umjetnosti

Lost Women Art – From Impressionism to Abstraction, dokumentarni, Njemačka, 2021

REŽIJA: Susanne Radelhof

Žene u povijesti umjetnosti

Sadržaj:

Žene su oduvijek sudjelovale u povijesti umjetnosti i stvarale paralelno sa svojim muškim kolegama. Zajedno su iscrtavale nove puteve i izazivale reakcije publike, no unatoč tome njihova imena i djela ostala su uglavnom nepoznata. Do današnjeg dana žene su marginalizirane unutar povijesti umjetnosti i rijetko se spominju kao predvodnice umjetničkih stilova i kretanja. Posljedice toga su dalekosežne: na tržištu umjetnina djela autorica postižu niže cijene, a u muzejskim zbirkama nalazi se samo 5 posto žena. Kako to objasniti? Kako i zašto su uopće umjetnice i njihova djela izbrisana iz povijesti?

Film Žene u povijesti umjetnosti istražuje mehanizme sustavnog brisanja talentiranih umjetnica i priča priču o potisnutoj ženskoj avangardi, na taj način nanovo ispisujući povijest umjetnosti. Zajedno s povjesničarkama umjetnosti, kustosicama i progresivnim institucijama koje se bore za veću zastupljenost umjetnica, ovaj dokumentarni film donosi njihove važne i inspirativne životne priče. Na 16. VFF-u bit će prikazan prvi dio filma (od ukupno dva), podnaslovljen Od impresionizma do apstrakcije.

Nakon filma slijedi razgovor s austrijskom kustosicom Sabine Fellner, koji će voditi kustosica Martina Kontošić.

Sabine Fellner (Beč, 1959.) je povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica koja se bavi aktualnim društveno-političkim temama. Neke od izložbi koje je kurirala su: Rabenmütter, 2015. u Lentos Kunstmuseum Linz (nominirana za Art Curator Prize 2016.); The Better Half. Jewish Artists Before 1938, 2016. u Jewish Museum Vienna (Hans and Lea Grundig Prize 2017.); Aging Pride, 2018. i City of Women, 2019. u Muzeju Belvedere u Beču (nominirana za Art Curator Prize 2019.); Wild Childhood, 2021. u Lentos Kunstmuseum Linz.

Gostovanje Sabine Fellner je organizirano u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom.

boja, 52′

Trailer