Kinoteka na Makedonija

Rad i razvoj Makedonske kinoteke temelji se na njenim osnovnim djelatnostima, prirodi samog audiovizualnog medija i načelima zaštite audiovizualnih dobara. Rad je uglavnom usmjeren na prikupljanje, evidentiranje, katalogiziranje, pohranu, zaštitu, stručnu i znanstvenu obradu, istraživanje, korištenje i prikazivanje audiovizualnih dobara, kao i na razvoj filmske kulture te izdavačku djelatnost. Institucija je usmjerena na razvoj svih segmenata i sektora jednog nacionalnog filmskog arhiva. Uzimajući u obzir sva dostignuća i međunarodni ugled ove ustanove, a u skladu sa nacionalnim kulturnim interesima, novim saznanjima i razvojem tehnologije, stalno postavljamo nove programske ciljeve i zadatke koji proširuju i produbljuju prostor zaštite audiovizualnih dobara, podižu profesionalnu razinu, motiviranost i kvalitetu rada kao preduvjet za razvoj filmske kulture, svijest o potrebi zaštite audiovizualne i kulturne baštine općenito, kao i za jačanje nacionalnog identiteta i međunarodne promocije audiovizualne baštine naše zemlje.
U skladu sa ciljevima postavljenim našim programom i strategijom za zaštitu audiovizualne baštine i naravno, našim nastojanjima u praćenju sve bržeg razvoja digitalne tehnologije, prije dvije godine realizirali smo prvi projekt digitalne restauracije kojeg je pratilo DVD izdanje cjelokupnog opusa makedonskog redatelja Stole Popova. Bio je to tek početak realizacije dugoročnog plana i prvi u nizu projekata digitalizacije i digitalne restauracije makedonske audiovizualne baštine.
Prošle godine uslijedila je digitalna restauracija cjelokupnog filmskog opusa braće Manaki - prvih snimatelja na Balkanu, utemeljitelja makedonske filmske povijesti, a ove godine radimo na digitalnoj obnovi dokumentarnog filma MAKEDONIJA U SLIKAMA Arsenija Jovkova, snimljenog 1923. godine.
Vođeni temeljnim načelima zaštite, naše dvije prijateljske kinoteke su 2012. godine ostvarile prvi zajednički projekt restauracije dvaju filmova značajnih za obje kinematografije - makedonsku i hrvatsku. Riječ je o makedonskim filmovima TRI ANE (1959.) i MAKEDONSKI DIO PAKLA (1971.) nastalih u režiji renomiranih hrvatskih redatelja Branka Bauera i Vatroslava Mimice.
Upravo je ovaj zajednički projekt restauracije bio povod gostovanja Hrvatske kinoteke u Makedoniji u svibnju ove godine, a svakako i Kinoteke Makedonije u Hrvatskoj ovog rujna.
Ovog vam puta, kao vaši gosti nudimo filmski ciklus u kojem će biti prikazani filmovi MAKEDONSKI DIO PAKLA, TRI ANE, HI-FI, VRIJEME,VODE, JAD, PRESUDA, te izbor makedonskih animiranih filmova i dokumentarni film SKOPLJE '63, kojeg prikazujemo povodom obilježavanja 50-te godišnjice potresa u Skopju. U svakom naslovu ove retrospektive vidljiva je i prisutna međusobna kulturna povezanost pa možemo reći da su ove kulturne veze i križanja temelj mnogih važnih i značajnih filmova makedonske i hrvatske kinematografije.

Ovdje bih vas htjela podsjetiti da naša suradnja sa Hrvatskom kinotekom nije započela niti će završiti ovim projektom restauracije. Naime, uz uzajamnu dinamiku u posljednjih nekoliko godina su održavani DANI MAKEDONSKOG FILMA U HRVATSKOJ i DANI HRVATSKOG FILMA U MAKEDONIJI.
Ova i ovakva suradnja rezultat je entuzijazma i profesionalnosti, posvećenosti kolega iz obje kinoteke, odnosno njihove stručnosti u organizaciji filmskih ciklusa i provedbi zajedničkih projekata restauracije.
Iskreno se nadam da ćemo ne samo nastaviti, nego i produbiti našu suradnju na zaštiti i prezentaciji audiovizualne baštine, svakako zahvaljujući podršci s obiju strana i entuzijastičkom pristupu novim zajedničkim projektima.


MA Mimi Gjorgoska-Ilievska
direktorica Makedonske kinoteke