Retrospektiva filmova Romana Polanskog u kinu Tuškanac

Od petka 13. do ponedjeljka 23. siječnja zagrebačko kino Tuškanac prikazat će šesnaest značajnih naslova iz filmografije poljsko-francuskog redatelja, scenarista i glumca Romana Polanskog. Na programu će se naći filmski klasici poput Rosemaryne bebe, Kineske četvrti, Stanara, Pijanista, Noža u vodi i dr. 

Retrospektivu značajnih filmova redatelja i scenarista Romana Polanskog u petak 13. siječnja otvorit će Kineska četvrt (1974), jedan od njegovih najcjenjenijih filmova i vjerojatno najslavniji noir film postnoirovskog razdoblja. Scenarij filma napisao je Robert Towne osvojivši Oscara, a i danas ga se smatra primjerom 'savršenog scenarija'. Riječ je o jednom u nizu Polanskijevih filmova sa središnjim likom žene-žrtve koji je ovdje sugestivno utjelovila Faye Dunaway. Jack Nicholson, za kojeg je Towne i pisao scenarij, savršen je u ulozi tipično noirovskog privatnog njuškala. 

Psihološka drama s elementima horora Odvratnost (1965), ovjenčana Srebrnim medvjedom i nagradom FIPRESCI na Berlinaleu, drži se jednim od najuspjelijih djela u redateljevoj karijeri i jednim od najutjecajnijih filmova u žanru horora uopće. Film predstavlja jednu od najdojmljivijih analiza potonuća u ludilo, što je ostvareno intenzivnim fokaliziranjem zbivanja kroz svijest protagonistice. Realiziran izuzetno niskim proračunom, film je dočekan hvalospjevima kritike i doživio je izniman komercijalni uspjeh, a Catherine Deneuve priskrbio status zvijezde. 

Publika će moći pogledati i jedno od autorovih najpoznatijih djela, izvrsnu psihološku horor-dramu Rosemaryna beba (1968), nagrađenu Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju žensku sporednu ulogu (sjajna Ruth Gordon). Polanski je zadržao vrline proznog predloška Ire Levina, nadogradivši ih dojmljivim gradiranjem osjećaja nelagode i progonjenosti naslovne protagonistice, atraktivnim zvučnim efektima, atmosferičnom fotografijom Williama A. Frakera i odličnom glazbom Krzysztofa Komede, dok je glumačka postava besprijekorno odabrana. 

Program donosi i biografsku ratnu dramu Pijanist (2002) s maestralnim Adrienom Brodyjem u naslovnoj ulozi, nagrađenu Zlatnom palmom u Cannesu i Oscarom za najboljeg redatelja, glavnu mušku ulogu i adaptirani scenarij. Pijanist je uspješna slobodna adaptacija autobiografske knjige klavirista Władislawa Szpilmana koji je opisao svoj i život svoje obitelji u okupiranoj Varšavi i getu tijekom Drugog svjetskog rata. Ugođaj egzistencijalne tjeskobe usamljenog pojedinca koji je intenzivno u bijegu i koji pokušava spasiti vlastiti život sjajno je dočaran.

U sklopu retrospektive bit će prikazana i horor komedija Bal vampira (1967), psihološki triler Gorki mjesec (1992), psihološka drama Venera u krznu (2013), horor Deveta vrata (1999, Europska filmska nagrada), politički triler Pisac iz sjene (2010, Srebrni medvjed u Berlinu), kafkijanski Stanar (1976), ekranizacija Thomasa Hardyja Tessa (1979), psihološka drama Slijepa ulica (1966, Zlatna palma u Cannesu), drama Bračne svađe (2011), ekranizacija Shakespearea Macbethova tragedija (1971), triler Ludilo (1988), kao i maestralni dugometražni prvijenac Nož u vodi (1962).