Ciklus

Od 02.05. Do 27.05.2023.

Mjesec našeg filma

H15 - 15 godina u našem filmu

H15 - 15 godina u našem filmu

Od 2. do 27. svibnja priključujemo se programu H15 - 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) obilježava svoju 15. obljetnicu djelovanja.

U sklopu svibanjskog Mjeseca našeg filma prikazat ćemo devet hrvatskih kratkih i dugometražnih filmova realiziranih u proteklih 15 godina.

Uoči svake projekcije bit će održan razgovor s autorima filmova: Zvonimirom Jurićem, Danom Budisavljević, Ivanom Goranom Vitezom, Irenom Jukić Pranjić, Ivanom Marinić Kragić, Evom Cvijanović, Draženom Žarkovićem i Igorom Šeregijem, a razgovore će moderirati filmski kritičari i filmolozi.

Ulaznica za projekcije ovog programa iznosi €2,5.

Ulaznice za ovaj program se, osim na blagajni kina, mogu kupiti i online na web stranici ulaznice.hr.

Filmovi iz ciklusa

Žuti mjesec

(Hrvatska, 2009)

Režija: Zvonimir Jurić
FOTOGRAFIJA: Jakov Lerotić
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljem Zvonimirom Jurićem i redateljicom Danom Budisavljević. Razgovor će voditi filmska kritičarka Diana Nenadić. Zvono na vratima najavljuje posjet. Lana, mlada trudnica, otvara vrata novoj susjedi Mariji. Njih dvije se upoznaju...

boja, 17'
PROJEKCIJA:
Utorak 02.05.2023 U 19:00

Nije ti život pjesma Havaja

(Hrvatska, 2011)

Režija: Dana Budisavljević
FOTOGRAFIJA: Tamara Cesarec, Eva Kraljević, Ana Opalić
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljicom Danom Budisavljević i redateljem Zvonimirom Jurićem. Razgovor će voditi filmska kritičarka Diana Nenadić. Sjećate li se kad ste zadnji put razgovarali sa svojim roditeljima? O čemu ste pričali? Jeste li uspjeli napraviti korak dalje od vremenske prognoze i dnevne politike? Pet godina nakon posljednjeg takvog susreta rođendanska proslava okupit će članove jedne obične četveročlane obitelji. Počinju se pitati zašto su se toliko u...

boja, 50'
PROJEKCIJA:
Utorak 02.05.2023 U 19:00

Ježeva kuća

(Hrvatska, Kanada, 2017)

Režija: Eva Cvijanović
FOTOGRAFIJA: Ivan Slipčević
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s producenticom Vanjom Andrijević i redateljem Draženom Žarkovićem. Razgovor će voditi filmski kritičar Boško Picula. U bujnoj i raskošnoj šumi jedan vrijedan jež naučit će tri šumska razbojnika – vuka, medvjeda, divlju svinju, ali i lukavu liju – da na svijetu nema mjesta poput doma.

boja, 10'
PROJEKCIJA:
Subota 06.05.2023 U 19:00

Moj dida je pao s Marsa

(Hrvatska, Slovenija, BiH, Luksemburg, Norveška, Češka, Slovačka, 2019)

Režija: Marina Andree Škop
FOTOGRAFIJA: Sven Pepeonik
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljem Draženom Žarkovićem i producenticom Vanjom Andrijević. Razgovor će voditi filmski kritičar Boško Picula. Život devetogodišnje Une sasvim se preokrene kada njezina djeda otmu izvanzemaljci. Una otkrije da je djed i sam izvanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao i njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Njih dvoje imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda.

boja, 75'
PROJEKCIJA:
Subota 06.05.2023 U 19:00

Narodni heroj Ljiljan Vidić

(Hrvatska, Srbija, 2015)

Režija: Ivan Goran Vitez
FOTOGRAFIJA: Tamara Cesarec
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljem Ivanom Goranom Vitezom i scenaristom Zoranom Lazićem. Razgovor će voditi filmska kritičarka Marija Krstanović. Drugi je svjetski rat: Narodnooslobodilački pokret je pred raspadom. Mladi pjesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobiva zadatak napisati pjesmu s kojom će partizanski bend pokušati pobijediti na NDH-ovskom talent showu i osvojiti nastup na Poglavnikovu domjenku, pred samim Hitlerom, gdje ih imaju priliku lik...

boja, 106'
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 08.05.2023 U 21:00

Gamer girl

(Hrvatska, 2016)

Režija: Irena Jukić Pranjić
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s animatoricom i redateljicom Irenom Jukić Pranjić te redateljicom Ivanom Marinić Kragić. Razgovor će voditi filmolog Nikica Gilić. Radnja filma smještena je u kompjutorsku igru. U programiranom svijetu ograničenih mogućnosti, Lili se pokušava izboriti za ljubav svog života.

boja, 9'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 11.05.2023 U 21:00

Nun of Your Business

(Hrvatska, Srbija, 2020)

Režija: Ivana Marinić Kragić
FOTOGRAFIJA: Ivana Marinić Kragić
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljicom Ivanom Marinić Kragić i animatoricom i redateljicom Irenom Jukić Pranjić. Razgovor će voditi filmolog Nikica Gilić. Dvije mlade časne sestre upoznaju se na katoličkom okupljanju u Zagrebu i zaljubljuju se. Žive u dva odvojena samostana, a prostori koje su nekoć smatrali utočištem utjehe i duhovnog ispunjenja postaju zemaljski u većoj mjeri nego što su očekivale. Razočarane Crkvom i seksualnim i psihičkim zlostavljanjem u...

boja, 72'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 11.05.2023 U 21:00

Nova hipi budućnost

(Hrvatska, 2011)

Režija: Dalibor Barić
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljem filma ZG80 (2016) Igorom Šeregijem i producentom Ljubom Zdjelarevićem. Razgovor će voditi filmolog Bruno Kragić. U nadrealno-psihodeličnoj atmosferi, film se u duhu Aldousa Huxleya bavi temom života, sloboda i mogućnosti transcendencije ograničenja.

boja, 4’
PROJEKCIJA:
Subota 27.05.2023 U 21:00

ZG80

(Hrvatska, 2016)

Režija: Igor Šeregi
FOTOGRAFIJA: Sven Pepeonik
Sadržaj:

Uoči projekcije bit će održan uvodni razgovor s redateljem Igorom Šeregijem i producentom Ljubom Zdjelarevićem. Razgovor će voditi filmolog Bruno Kragić. Krajem 1980-ih grupa navijača Dinama i Hajduka kreće u Beograd na utakmicu između Crvene zvezde i Dinama. Nakon utakmice dolazi do navijačkih obračuna, a na beogradskim ulicama nastaje pravi rat. Najveća drama za Dinamove navijače bit će kako se probiti do vlaka koji će ih vratiti u Zagreb.

boja, 90'
PROJEKCIJA:
Subota 27.05.2023 U 21:00
Vidi cijeli program