Boris Poljak

Split, 1959.

 

Director

Studirao pravo, a od 1978. član je Kino kluba Split, u čijoj produkciji tijekom 1980-ih kao autor ostvaruje dva neprofesionalna filma, Nova godina i Geronimo je mrtav, a kao snimatelj osam eksperimentalnih filmova na super 8 i 16 mm.

Od početka devedesetih djeluje kao profesionalni filmski i televizijski snimatelj. Jedan je od organizatora Sabora alternativnoga filma u Splitu od 1982. do 1988. te jedan od pokretača Međunarodnoga festivala novoga filma i videa u Splitu. Nagrađen za snimateljski rad na Danima hrvatskog filma 2000., 2001., 2004. i 2005. godine.

Živi i radi u Splitu.

Filmografija

Lučonoša (2009.)
Sky spirits (2010.)
Martinac


Filmovi redatelja

Splitski akvarel

(2009.)

Režija: Boris Poljak
FOTOGRAFIJA: Boris Poljak
Sadržaj:

Splitska plaža na Žnjanu nastala je nasipanjem mora. Nije posebno uređena te služi i kao parkiralište što joj daje socijalni karakter gradske plaže za ne baš imućne građane. Objekti snimanja su ljudi tj. kupači uhvaćeni jakim teleobjektivom u uobičajenim radnjama koje se odvijaju na plaži. Kupači, more, automobili i brodovi titrajući u vrelini ljetnog dana poput pokretne poentilističke slike, usporenim ritmom kao da stvaraju sliku o svom ogoljenom bivstovanju.

boja, digi beta, 15 min

Autofokus

(2013.)

Režija: Boris Poljak
FOTOGRAFIJA: Boris Poljak
Sadržaj:

Autofokus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi Sv. Nikole. Potječe iz 12. stoljeća i smještena je na pitoresknom brežuljku s borom pokraj sebe te je rado posjećuju brojni turisti. Kamera svjedoči transformaciji lokacije u svojevrsnu pozornicu s neobičnim događajima, a turisti postaju glumci u predstavi.

boja, digi beta, 26 min

Oni samo dolaze i odlaze

(Hrvatska, 2017 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Režija: Boris Poljak
FOTOGRAFIJA: Boris Poljak
Sadržaj:

Film prati jutarnja događanja na Bačvicama u Splitu. Rano u zoru, prije izlaska sunca, plaža postaje mjesto neobičnog sraza. Iz obližnjih klubova i kafića, preko plaže, na putu kući, prolaze brojne grupice mladih ljudi. U isto vrijeme, na plažu počinju dolaziti stariji... Samo šeću, prolaze, dolaze i odlaze.

boja, 20'
Vidi cijeli program