Eduard Galić

 

Director
Uz Lordana Zafranovića, Rajko Grlić najistaknutiji je hrvatski filmaš sedamdesetih i osamdesetih godina. Diplomirao je filmsku režiju na FAMU u Pragu u klasi Elmara Klosa te je bio pripadnik takozvane praške škole koja je obilježila jugoslavensku kinematografiju sedamdesetih i osamdesetih. Većina njegova opusa obilježena je izravnim socijalno-kritičkim angažmanom, nerijetko prožetim humorom i ironijom; kritika kao presudan film tog opusa izdvaja Samo jednom se ljubi (1981), prikaz neposredno poslijeratnog ljubavnog odnosa mladog komunista i balerine iz građanske obitelji, opterećenog socijalnim i političkim balastom. Najveći međunarodni uspjeh postigao je idilično-tjeskobnom pričom iz Drugog svjetskog rata Đavolji raj (1989), nagrađenom Grand Prixom i nagradom za režiju na festivalu u Tokiju. Važnu scenarističku suradnju ostvario je sa srpskim filmašem Srđanom Karanovićem, također pripadnikom tzv. praške škole (zajedno su napisali scenarije za dva Grlićeva i tri Karanovićeva filma te kultnu Karanovićevu tv-seriju Grlom u jagode). S Igorom Mirkovićem suautor je dugometražnog dokumentarnog filma Novo, novo vrijeme (2001) o političkoj atmosferi u vrijeme izbora na kojima je poražena dugogodišnja hrvatska vladajuća stranka HDZ. Jedan je od osnivača filmske škole u Grožnjanu, nazvane Imaginarna akademija, umjetnički direktor Motovun film festivala te profesor filma na Sveučilištu Ohio.

Filmovi redatelja

Crne ptice

(Črne ptice, Hrvatska, 1967)

Režija: Eduard Galić
FOTOGRAFIJA: Mile De Gleria
Sadržaj:

Pred kraj Drugog svjetskog rata ustaški upravitelji zatvora, suočeni s partizanskom ofenzivom, namjeravaju likvidirati partizanske zatvorenike. Zatvorenici počnu planirati bijeg… Komentari o filmu (Tomislav Šakić, Damir Radić, Juraj Kukoč). subversivefestival.com - Crne ptice, Eduard Galić Producent: Viba film Ljubljana, Producentska grupa Most Film je preveden. Uvodničar i moderator projekcije 26. 4. 2016. u sklopu Filmskog kluba: Tomislav Šakić.

digitalno, c/b, 92 min

Horvatov izbor

(Hrvatska, Jugoslavija, 1985)

Režija: Eduard Galić
FOTOGRAFIJA: Mario Perušina
Sadržaj:

Pri kraju Prvog svjetskog rata zagrebački novinar Krešimir Horvat odluči otići na selo, nadajući se da će tamo naći mir. Dolazi u Vučjak, gdje se zaposli kao seoski učitelj. Započne aferu s Marijanom, ali u njega se zagleda i samouvjerena Eva. U okolnim šumama djeluju dezerteri zvani zeleni kadar. Horvatov žuđeni mir sve je dalje, a potpuno nestane kad se iz rata vrati Marijanin muž kojeg su smatrali nestalim… Iako je gledateljima ova ekranizacija Krležine drame Vučjak znan...

boja, digitalno, 104'
Vidi cijeli program