Clyde Geronimi

12.06.1901, Chiavenna, Italija - 24.04.1989, Newport Beach, Kalifornija, SAD

 

Director

Američki redatelj animacije. Najpoznatiji je po svom radu u Walt Disney Productions.

Nakon raspuštanja Bray studija 1928., Geronimi je slijedio Lantza u njegov vlastiti studio, Walter Lantz Productions, producirajući crtane filmove za Universal Pictures. 1931. se pridružio Walt Disney Productions, gdje je ostao do 1959. Geronimi je započeo u odjelu kratkih filmova kao animator, da bi na kraju postao redatelj. Njegov kratki film Lend a Paw iz 1941. osvojio je Oscara za najbolji kratki animirani film .

Režiranjem dugometražnih animiranih filmova počeo se baviti nakon završetka Drugog svjetskog rata, uglavnom radeći za Walt Disney Productions. Bio je jedan od redatelja BambijaPepeljugeAlise u zemlji čudesaPetra PanaDame i skitniceTrnoružice 101 Dalmatinca.

Nakon što je napustio Disney 1959., radio je na televiziji nekoliko godina (uglavnom u UPA-i ), uključujući režiju mnogih epizoda animiranog Spider-Man serijala iz 1967. Povukao se iz animacije negdje u kasnim 1960-ima, te je radio ilustracije za dječje knjige.

Geronimi je 1978. dobio nagradu Winsor McCay od Međunarodnog društva animiranog filma, ASIFA-Hollywood, za svoj životni doprinos polju animacije. Nagradu je uručio njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Walter Lantz. Geronimi je također posthumno proglašen Disneyjevom legendom 14. srpnja 2017.

Filmografija


Filmovi redatelja

Trnoružica

(Sleeping Beauty, SAD, 1959)

Režija: Clyde Geronimi
Sadržaj:

U jednom kraljevstvu u 14. stoljeću priređeno je veliko slavlje: kralj i kraljica dobili su kćer, princezu Auroru, nazvanu po zori. Iako je još uvijek malena, već je predodređena da se uda za princa Filipa, sina kralja druge zemlje. Uz brojne čestitare, povorci se priključuju i tri dobre vile od kojih joj svaka udijeli lijepi dar. Slavlje prekida vještica Zlurada, razočarana što je nisu pozvali na slavlje te baca zlu čaroliju na princezu, proričući da će se u &sca...

boja, 75'
Vidi cijeli program