Joe May

Beč, Austrija - 29.04.1954, Hollywood, SAD

 

Director

Joe May (rođen 7. 11. 1880.), jedan od začetnika njemačke filmske industrije, redatelj, producent i scenarist koji je svoj prvi film, Die Fahrt nach Hamburg, snimio 1911. godine.

Već 1914. osnovao je vlastitu produkcijsku kompaniju, a dao je priliku i budućem redatelju Fritzu Langu zaposlivši ga kao scenarista na svojim prvim filmovima.

Snimio je mnogobrojne kratkometražne i kasnije dugometražne nijeme filmove od kojih se ističu Das Indische Grabmal: Die Sendung des Yoghi (1921), Das Indische Grabmal: Der Tiger von Eschnapur (1921), Heimkehr (1928) i Asfalt (Asphalt, 1929).

Jačanjem nacizma, May je bio prisiljen emigrirati. Otišao je u SAD gdje je nakon snimljena Confession (1937) potpisao ugovor za filmski studio Universal Pictures. Tamo su ga dodijelili odjelu filmova B produkcije, za koji je režirao The House of Fear (1939), The Invisible Man Returns (1940), The House of the Seven Gables (1940) i zadnji film Johnny Doesn't Live Here Any More (1944).

Filmografija


Filmovi redatelja

Asfalt

(Asphalt, 1928./1929.)

Režija: Joe May
FOTOGRAFIJA: Günther Rittau
Sadržaj:

U Berlinu u draguljarnici u krađi uhvaćena je bogato odjevena dama. Na mjesto zločina stiže policajac zadužen da je otprati u policijsku postaju. No, umjesto da zločinku privede pred lice pravde, policajac polako, ali sigurno popušta njezinim čarima i pušta je na slobodu...

c/b, nijemi, 90 minuta

Povratak nevidljivog čovjeka

(The Invisible Man Returns, SAD, 1940)

Režija: Joe May
FOTOGRAFIJA: Milton Krasner
Sadržaj:

Sir Geoffrey Radcliffe imućni je industrijalac koji greškom biva osuđen za ubojstvo svog brata, koje nije počinio. Dok čeka izvršenje smrtne kazne vješanjem, humanitarac za kojeg svi oko njega vjeruju da je nedužan dva sata prije pogubljenja u očaju pristane na neobičnu pogodbu sa svojim prijateljem dr. Frankom Griffinom. Frank je brat Jacka Griffina, genijalnog znanstvenika koji je izumio serum za nevidljivost, i on upravo korištenjem tog seruma može Sir Geoffreyju...

c/b, 81'
Vidi cijeli program