John Lasseter

12.01.1957, Hollywood, Kalifornija, SAD

 

Director

Američki filmski redatelj, producent i animator. Radio je kao voditelj animacije u Skydance Animationu od 2019. Prethodno je bio glavni kreativni direktor Pixar Animation Studios, Walt Disney Animation Studios i Disneytoon Studios.

Lasseter je započeo svoju karijeru kao animator u The Walt Disney Company. Nakon što je otpušten iz Disneya zbog promicanja računalne animacije, pridružio se Lucasfilmu, gdje je radio na tada revolucionarnoj upotrebi CGI animacije. Grafička grupa odjela za računala Lucasfilma prodana je Steveu Jobsu i postala je Pixar 1986. Lasseter je nadgledao sve Pixarove filmove i povezane projekte. Osobno je režirao Priču o igračkama (1995), Život buba (1998), Priču o igračkama 2 (1999), Aute (2006) i Aute 2 (2011), te je bio izvršni producent svih ostalih Pixarovih filmova do 2018. godine. Od 2006. do 2018., Lasseter je također nadgledao sve filmove studija Walt Disney Animation Studios (i njegovog odjela Disneytoon Studios) i povezane projekte kao izvršni producent.

Njegova su djela zaradila više od 19 milijardi američkih dolara, što ga čini jednim od financijski najuspješnijih filmaša svih vremena. Od osam animiranih filmova koji su zaradili preko milijardu američkih dolara, pet ih je izvršno producirao Lasseter: Priča o igračkama 3 (2010) - prvi animirani film koji je premašio milijardu dolara i Frozen (2013) - treći po zaradi animirani film svih vremena, kao i Zootopia (2016), Finding Dory (2016) i Incredibles 2 (2018). Frozen je također držao titulu animiranog filma s najvećom zaradom svih vremena do 2019., a bio je i peti film s najvećom zaradom svih vremena na kraju prikazivanja u kinima. Osvojio je dva Oscara: za najbolji kratki animirani film (za Tin Toy), kao i Nagradu za posebna postignuća (za Toy Story). 

U studenom 2017. Lasseter je uzeo šestomjesečni godišnji odmor od Pixara i Disney Animationa nakon što je priznao ono što je nazvao "pogrešnim koracima" u svom ponašanju sa zaposlenicima. Prema raznim novinskim kućama, Lasseter je imao povijest navodnog nedoličnog seksualnog ponašanja prema zaposlenicima. U lipnju 2018. Disney je najavio da će napustiti tvrtku na kraju godine kada mu istekne ugovor; preuzeo je do tada konzultantsku ulogu. Nakon njegovog odlaska iz Disneya i Pixara, Lassetera je kasnije angažirao osnivač i izvršni direktor Skydancea David Ellison da vodi odjel za animaciju Skydance Animation.

Filmografija


Filmovi redatelja

Priča o igračkama 2

(Toy Story 2, SAD, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: John Lasseter
FOTOGRAFIJA: Sharon Calahan
Sadržaj:

Woody i Buzz Lightyear predvodnici su igračaka dječaka Andyja. Andy planira ponijeti Woody sa sobom u kaubojski kamp, ali slučajno otkine njegovu ruku pa ga ostavi kod kuće. Na polici gdje je odložen upozna Wheezya, igračku pingvina polomljenih naočala. Andyjeva majk uzima Wheezyja kako bi ga prodala u rasprodaju polovnih stvari, ali Woody ga spasi. No onda Woodyja ukrade pohlepni kolekcionar i trgovac igračkama Al McWhiggin…   Ogroman komercijalni i kritičarski uspjeh filma Priča o...

boja, 92'
Vidi cijeli program