Miroslav Mikuljan

07.11.1943, Raščani kod Križevaca - 15.02.2011, Zagreb

 

Director

Diplomirao je montažu na Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu, a autorski se počeo baviti filmom sredinom šezdesetih godina kao amater, stekavši i zvanje majstora amaterskog filma. U profesionalnoj kinematografiji angažiran je od početka sedamdesetih, režirajući kratkometražne igrane i dokumentarne filmove. Tijekom osamdesetih snimio je dva cjelovečernja igrana filma, Hoću živjeti s temom iz suvremenog seoskog života, te Crveni i crni o štrajku rudara u Labinu 1921. i osnivanju tzv. Labinske Republike. Za tadašnju Televiziju Novi Sad režirao je tv-film Smrt godišnjeg doba (1988). Na Televiziji Zagreb i kasnije Hrvatskoj televiziji, gdje je tijekom devedesetih bio urednik Dokumentarnog programa, režirao je veći broj dokumentarnih radova (npr. Sudbine: Janko Bobetko, 1992).

Filmografija


Filmovi redatelja

Sam

(2008)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Vedran Šamanović
Sadržaj:

Dokumentarni film Sam istražuje sve rašireniju pojavu neženjenja na području Žumberka gdje je, kao što je poznato, depopulacija gotovo opustošila ovo prelijepo područje pedesetak kilometara udaljeno od Zagreba. Nakana filma nije progovoriti o društvenim posljedicama ove tragične pojave nego ponajprije želja za otkrivanjem uzroka i razloga takovih životnih sudbina naših "junaka". Što je razlog toga? Egoizam, strah od odgovornosti, ekonomska nesigurnost, siromaštvo, raspad tradicionalnih vrijednos...

50 min

Čuvari mrtvih sela

(2004)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Dražen Sladić
Sadržaj:

Negativni demografski trendovi u prošlom stoljeću, kao i dramatični povijesni događaji nastavljeni u suvremenosti rezultirali su između ostaloga i napuštanjem nekad naseljenih prostora. Hrvatska se tako našla u vrhu liste najraseljenijih zemalja u svijetu. Otoci, Istra, Žumberak, Gorski kotar, Dalmatinska zagora, Slavonija, a nakon Domovinskoga rata i gotovo sva poharana područja otvaraju nebrojena pitanja o mogućnostima obnove života u tim tragično pustim predjelima. Dokumentarni film Čuvari m...

50 min

Moj prvi radni dan

(Zagreb film, 1977)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Srđan Segarić
Sadržaj:

Pratimo djevojku tokom razgovora za zaposlenje te tokom njenog prvog radnog dana u Tvornici električnih žarulja TEŽ u Zagrebu.

boja, 35 mm, 13'

Radnica

(Zagreb film, 1978)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Stjepan Katušić
Sadržaj:

Ankica Burjen član je Radničkog savjeta Tekstilnog kombinata u Zagrebu. Okupiranost ostalim obvezama i nedostatak znanja otežavaju njenu želju da se kvalitetnije uključi u rješavanje bitnih pitanja svoga poduzeća.

boja, digitalno, 13'

Za poslom

(Filmski autorski studio (FAS), 1971)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Mario Perušina
Sadržaj:

Gastarbajteri na željezničkom kolodvoru u Zagrebu, prije odlaska u Njemačku, odgovaraju na pitanja autora o svojem rad u inozemstvu.

c/b, 35 mm, 10'

Ponedjeljak

(Jadran film, 1980)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Želimir Guberović
Sadržaj:

Žena s djetetom kojoj se jednog ponedjeljka dešavaju stvari koje bi se mogle dogoditi bilo kome od nas: sukob na poslu, susret s prijateljicom, briga oko djeteta, sastanak s ljubavnikom...

boja, 35 mm, 35'

Dobro došli u Lobor Grad

(Luna Film, 1989)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Mario Perušina, Srđan Segarić
Sadržaj:

Fašnička zabava bolesnika i osoblja u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Lobor Gradu.

boja, 16 mm, 17'

Crveni i crni

(Jadran film, 1985)

Režija: Miroslav Mikuljan
FOTOGRAFIJA: Andrija Pivčević
Sadržaj:

Produkcijski raskošan propagandistički film u kojem se štrajk labinskih rudara 1921. godine prikazuje kao borba komunista protiv stranih kapitalističkih okupatora. Plakat filma, čiji je autor Mirko Ilić, nagrađen je u Los Angelesu i uz Picassov plakat Bitke na Neretvi vjerojatno je najpoznatiji hrvatski filmski plakat.

boja, 35 mm, 125'
Vidi cijeli program