Roy William Neil

04.09.1887, Irska - 14.12.1946, London

 

Director

Američki filmski redatelj irskog podrijetla najpoznatiji po režiji posljednjih jedanaest od četrnaest filmova o Sherlocku Holmesu s Basilom Rathboneom i Nigelom Bruceom u glavnim ulogama, snimljenih između 1943. i 1946. koje je objavio Universal Studios.

Neill je počeo režirati nijeme filmove 1917. te je režirao 111 filmova, od kojih 55 nijemih. Iako su većina Neillovih filmova bili niskobudžetni B-filmovi, bio je poznat po režiranju filmova s precizno osvijetljenim scenama s pažljivo slojevitim sjenama koji će postati stil film noira u kasnim 1940-ima. Zapravo, njegov posljednji film, Crni anđeo (1946.), smatra se filmom noir.

Filmografija


Filmovi redatelja

Frankenstein susreće vukodlaka

(Frankenstein Meets The Wolf Man, SAD, 1943)

Režija: Roy William Neil
FOTOGRAFIJA: George Robinson
Sadržaj:

Nekoliko godina nakon zbivanja koja su se odigrala u filmovima Vukodlak i Frankensteinov duh, u gradiću Llanwellyju u Walesu dvojica pljačkaša grobova u noći punog mjeseca provale u grobnicu obitelji Talbot te otvore grob Lawrencea Larryja Talbota. Vjerujući da je on sahranjen s dosta dragocjenosti, oni se dadu u pljačku, uklone amulet koji je pokopan zajedno s Talbotom te tako nenamjerno ožive stvorenje, izlažući njegovo tijelo svjetlosti punog mjeseca. Dok jedan pljačkaš uspije p...

c/b, 74'
Vidi cijeli program