Ron Clements

25.04.1953, Sioux City, Iowa, SAD

 

Director

Američki animator, filmski redatelj, scenarist i filmski producent. Često surađuje s kolegom redateljem Johnom Muskerom, a najpoznatiji je po scenariju i režiji Disneyjevih filmova Veliki miš detektiv (1986), Mala sirena (1989), Aladin (1992), Herkules (1997), Planet s blagom (2002), Princeza i žabac (2009) i Moana (2016).

Filmografija


Filmovi redatelja

Vaiana

(Moana, SAD, 2016)

Režija: Ron Clements
Sadržaj:

Kompjuterski animirani film o pustolovnoj tinejdžerici koja otplovi na opasnu misiju da bi spasila svoj narod. Tijekom putovanja, Vaiana sreće nekoć moćnog poluboga Mauija, koji će joj pomoći da postane vrhunska navigatorica. Na putovanju punom akcije i pustolovina susreću divovska čudovišta, a Vaiana, osim što ostvaruje drevnu misiju svojih predaka otkriva i vlastiti identitet.

boja, digitalno, sinkronizirano, 103 min

Mala sirena

(The Little Mermaid, SAD, 1989 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18))

Režija: Ron Clements
Sadržaj:

Šesnaestogodišnja sirena i princeza Ariel fascinirana je životom na kopnu. Njezin otac, kontrolirajući kralj Triton, zabranjuje joj posjete izvan vodene sfere, ali buntovna Ariel ne želi mu se pokoriti. Jednom takvom prilikom ugleda privlačnog mladića, princa Erica, i zaljubi se u njega. Odlučna biti sa svojom novom ljubavi, Ariel želi postati djevojka te sklopi opasan dogovor s morskom vješticom Ursulom da se na tri dana pretvori u ljudsko biće…   Labavo temelj...

boja, 83'
Vidi cijeli program