Mala sirena

The Little Mermaid, animirani, SAD, 1989 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (Ul. Lavoslava Švarca 18)

REŽIJA: Ron Clements

Mala sirena

ULOGE:
Jodi Benson,
Christopher Daniel Barnes,
Rene Auberjonois,
Pat Carroll,
Buddy Hackett,
Jason Marin,
Kenneth Mars,
Samuel E. Wright

SCENARIJ:
Ron Clements,
John Musker

GLAZBA:
Alan Menken (glazba),
Howard Ashman (stihovi)

MONTAŽA:
Mark A. Hester

Sadržaj:

Šesnaestogodišnja sirena i princeza Ariel fascinirana je životom na kopnu. Njezin otac, kontrolirajući kralj Triton, zabranjuje joj posjete izvan vodene sfere, ali buntovna Ariel ne želi mu se pokoriti. Jednom takvom prilikom ugleda privlačnog mladića, princa Erica, i zaljubi se u njega. Odlučna biti sa svojom novom ljubavi, Ariel želi postati djevojka te sklopi opasan dogovor s morskom vješticom Ursulom da se na tri dana pretvori u ljudsko biće…
 

Labavo temeljena na istoimenoj slavnoj priči Hansa Christiana Andersena 1837. godine, Disneyjeva Mala sirena djelo je koje je sam osnivač kompanije, legendarni Walt Disney želio proizvesti, no nije uspio za svog života. Krajem 1980-ih scenarističko-redateljski dvojac Ron Clements i Jon Musker, koji su prethodno za Disney polučili nešto manje poznati, ali uspješan crtanofilmski naslov Veliki mišji detektiv, predložili su tadašnjem voditelju Disneyjeva studija, Jeffreyju  Katzenbergu, adaptaciju Andersenove bajke, a on ih je isprva odbio, da bi se potom predomislio i dao zeleno svjetlo za produkciju. Pod Katzenbergovom supervizijom Clements i Musker realizirali su Malu sirenu kao strukturu broadwayskog stila s muzičkim brojevima, i to se pokazalo dobitnom formulom.

Kritika je film slavila kao ostvarenje izvrsne animacije i muzike te interesantnih likova, a i komercijalni odjek bio je odličan – svjetska zarada u kinima iznosila je 234 milijuna dolara. Zajedno s prethodnim uspjesima spomenutog Velikog mišjeg detektiva i igrano-animiranog hita Tko je smjestio Zeki Rogeru Roberta Zemeckisa, Mala sirena povratila je filmsku kuću Disney u prvu ligu hollywoodskih major kompanija i nakon dugogodišnje krize korporacije započela doba nazvano Disneyjevom renesansom. Ona će jedan od svojih vrhunaca doseći tri godine kasnije sljedećim Clementsovim i Muskerovim scenarističko-redateljskim projektom, Aladinom. Mala Sirena dobila je dva Oscara – za najbolju izvornu glazbu i najbolju izvornu pjesmu, a ta pjesma, Under the Sea autora Alana Menkena i Howarda Ashmana, nagrađena je i Zlatnim globusom te Grammyjem. Godine 2022. Kongresna knjižnica uvrstila je Malu sirenu u svoj Nacionalni filmski registar kao djelo od posebnog kulturnog, povijesnog ili estetskog značaja.    

Autor komentara: Damir Radić

boja, 83'

Trailer