Adam Koloman Rybanský

02.06.1994, Češka

 

Director

Češki filmski redatelj i scenarist. Studirao je filmsku režiju na FAMU u Pragu od 2013. Tijekom studija napisao je i režirao nekoliko kratkih filmova koji su prikazani na raznim međunarodnim filmskim festivalima.

Bio je nominiran za najbolji studentski film na češkim lavovima 2017. i 2018. Godine 2021. Rybanský je diplomirao na FAMU sa svojim dugometražnim prvijencem Somewhere Over the Chemtrails.

U svojim filmovima prikazuje svakodnevne životne situacije u obliku visoko stilizirane apsurdne drame. Unatoč zabavi i humoru, njegovi su filmovi hitni i ozbiljni u svojoj srži. On pronalazi razne oblike rasizma, samosažaljenja, zbunjenosti i razočaranja u osobnostima svojih simpatičnih, ali dvosmislenih likova. Njegovi filmovi imaju svoj jedinstveni vizualni stil. Rybanský često radi s osobama koje nisu glumci, a svoje priče priča uglavnom kroz statične široke kadrove s bezvremenskom atmosferom i razrađenom mise-en-scene.

Filmografija


Filmovi redatelja

Gdje ima dima - ima i vatre

(Kdyby radši hořelo, Češka, 2022 | Mjesto prikazivanja filma: CineStar Zagreb (Ul. kneza Branimira 29))

Režija: Adam Koloman Rybanský
FOTOGRAFIJA: Matěj Piňos
Sadržaj:

Standa i Bróňa članovi su dobrovoljnoga vatrogasnog društva u jednom malom selu. Dok se šeprtljavi Standa veseli skorom rođenju sina, njegov uzor, stariji prijatelj Bróňa, više se ne raduje životu jer mu je nedavno umrla žena. Stvari se počnu mijenjati kad se tijekom uskrsnoga sajma u ljude zaleti kombi. Vozač pobjegne prije nego ga tko uspije vidjeti. Ljudi su uvjereni da se radi o terorističkom napadu pa svečano ozračje zamijeni atmosfera straha i mržnje, a l...

boja, 85'
Vidi cijeli program