Šime Šimatović

27.10.1919, Perušić - 02.11.2016, Zagreb

 

Director

Pohađao glumačku školu u Zagrebu i započeo studij filozofije. S kolegama iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta pridružio se 1943. partizanima, gdje je osnovao Centralnu kazališnu družinu Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) i napisao jedini cjelovečernji partizanski igrokaz Pobjeda nije mramor. Nakon završetka rata neko je vrijeme bio umjetnički direktor Jadran filma, a zatim studirao filmsku režiju u Pragu; sredinom pedesetih godina bio je prvi direktor Zagreb filma. Režirao je više od dvadeset dokumentarnih filmova, među kojima se posebno izdvajaju kratkometražni Plitvička jezera (1956), nagrađen na festivalu u Berlinu, i Turnir kandidata (1959), te dugometražni Zagreb za slobodu (1987). Autor je tri cjelovečernja igrana filma, među kojima je najistaknutija melodrama Pustolov pred vratima (1961, prema istoimenom kazališnom komadu Milana Begovića), jedan od prvih hrvatskih i jugoslavenskih filmova izrazite psihološke orijentacije. Karijeru je završio dvama dokumentarnim filmovima - Mimara (1991) i Zvonici Like (1992).

Filmografija


Filmovi redatelja

Pustolov pred vratima

(Jadran film, 1961)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Branko Blažina
Sadržaj:

Mlada Agneza liječi se od psihičkog rastrojstva u sanatoriju, ne razlikujući san od jave. Ponajviše je uznemiruje što dobiva ljubavna pisma neznanca koji bi možda mogao biti muškarac njezina života. Njezin suprug tim pismima ne pridaje osobitu pažnju. Gospodin u šarenom prsluku, suprugov rođak, izjavljuje Agnezi ljubav, pa ona pomisli da bi on mogao biti autor pisama. To se pokaže kao kriva procjena… Po mišljenju nekih kritičara Pustolov pred vratima je...

digitalno, c/b, 82 min

Kameni horizonti

(Jadran film, 1953)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Branko Blažina
Sadržaj:

Primorsko zaleđe, 1940. Siromašni Jakov odvodi kćer Malu gazdi Roku Pajdagraciju, koji ju prima u službu kao sluškinju. Radeći za gazdu, Mala bi trebala otplatiti očev dug. Poslije Pajdagracijeve smrti, Mala ulazi u službu gostioničara Rude Amerikanca, odakle ju otac odvodi te joj novu službu nalazi u imućnom buržujsko-plemićkom domu. Ona ni tamo dugo ne ostaje, pa se Jakov sam zapošljava - kao štrajkolomac. Naposljetku starac nalazi smrt u moru, a Mala se opet nalazi...

digitalno, c/b, 72 min

Naši se putovi razilaze

(Jadran film, 1957)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Vodopivec Frano
Sadržaj:

Zagreb u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ilegalka Vjera raskida s kolegom Mirkom, priznavši mu da se zaljubila u Vilka Klančara, impresionirana njegovim držanjem na policijskom ispitivanju. Vjera i ne sluti da je Vilko tom prigodom postao denuncijant i da će kriva ljubavna procjena ugroziti njezine najbliže… Žanrovski koncipiran kao spoj melodrame i urbanog ratnog trilera, kao i brojni drugi, osobito stariji, naslovi hrvatske kinematografije, ni ovaj film nije javno prikazivan.

digitalno, c/b, 95 min

Dioklecijanova palača

(Zora film, 1960)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Opis povijesti Dioklecijanove palače u Splitu i prikaz njenih mnogobrojnih fasada, stupova i podrumskih hodnika.

c/b, digitalno, 11 min

Antun Augustinčić

(Zagreb film, 1960)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Prikaz ateljea u kojem radi kipar Antun Augustinčić praćen opisom njegovih djela s naglaskom na radove s tematikom NOB-a.

c/b, digitalno, 12 min

Plitvička jezera

(Jadran film, 1956)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Frano Vodopivec
Sadržaj:

Opisuju se ljepote Plitvičkih jezera, njihov izgled u raznim godišnjim dobima i legende o nastanku imena pojedinih jezera.

c/b, digitalno, 11 min

Ping-pong

(Zagreb film, 1960)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Mihael Ostrovidov, Jure Ruljančić, Miodrag Grbić, Davorin Supek
Sadržaj:

Prikaz Drugog europskog prvenstva u stolnom tenisu održana u Zagrebu s umetnutim šaljivim opisom povijesti stolnog tenisa.

c/b, digitalno, 11 min

Ivan Meštrović

(Zora film, 1962)

Režija: Šime Šimatović
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Opisuju se Meštrovićeve umjetnine izložene u Splitu: spomenici u centru grada, kiparska djela iz njegove galerije te, posebice, reljefi u drvetu iz Kašteleta.

sepija, digitalno, 11 min
Vidi cijeli program