Cycle

From 13.05. To 28.05.2024.

A Oscara dobiva... najbolja kamera

A Oscara dobiva... najbolja kamera

Ciklus predstavlja čak deset naslova raznih filmskih žanrova koji su nas, osim izuzetnom radnjom, osvojili i kvalitetom snimanja, osvjetljenjem i kompozicijom kadrova, za što su i nagrađeni prestižnim Oscarom! 

Ciklus otvara romantična drama Zameo ih vjetar (1939), jedan od najslavnijih filmova svih vremena čija je epska struktura puna fascinantnih prizora od kojih se posebno pamti bijeg glavnih likova konjskom zapregom usred požara u Atlanti. 

Hitchcockova krimi-drama Rebecca (1940) bavi se osjećajem inferiornosti tragične junakinje spram pokojnice s kojom se natječe za suprugovu ljubav, dok Treći čovjek (1949) u suodnos dovodi prijateljsku i erotsku ljubav prema zauzetoj ženi, posrijedi gradeći sliku kaotične psihoze izazvane poratnom krizom koja rezultira antologijskom scenom bijega junaka u kanalizaciju.
 
Temeljena na istinitim događajima, krimi-melodrama predvođena Marlonom Brandoom Na dokovima New Yorka (1954) nosi atribut antikomunističkog filma te se interpretira kao Kazanov pokušaj pranja savjesti zbog prokazivanja kolega Odboru za protuameričke vrijednosti 50-ih godina. 

Biografska krimi-drama Bonnie i Clyde (1967) u velikoj se mjeri drži stvarnih činjenica o zločinačkom paru koji utjelovljuju oskarovci Warren Beatty i Faye Dunaway, a uvjerljivo predstavlja romantikom i humorom prožetu inačicu gangsterskih filmova iz 30-ih godina.

Mogućnost komunikacije i religioznost teme su drame Krici i šaputanja (1972) čije se sekvence odlikuju krvavo crvenim pretapanjima zbog Bergmanove percepcije duše kao vlažne membrane u različitim nijansama crvene kojoj se u filmu suprotstavljaju bijele ženske haljine.

Povijesna drama o pripadniku nižeg staleža koji se penje po društvenoj ljestvici Barry Lyndon (1975) smatra se Kubrickovim remek-djelom te je jedan od omiljenih filmova Martina Scorsesea i Larsa von Triera zbog izraženog cinizma spram svijeta i čovjeka.

Smatran jednim od najboljih filmova religiozne tematike svih vremena, Misija (1986), s Robertom De Nirom i Jeremyjem Ironsom u glavnim ulogama, radnjom je smještena u 18. stoljeće i južnoamerički prašumu, a preispituje motiv pokore u okviru procesa pokrštavanja. 

Impresivna pastoralna priča o ljubavnom trokutu i zločinu Božanstveni dani (1978) isprepliće moralistička pitanja, socijalne motive i emocionalni naboj usporediv s onim u grčkim tragedijama. Osim Oscara za najbolju fotografiju velikog Néstora Almendrosa, film je na Cannesu nagrađen i za najbolju režiju Terrencea Malicka, a glavnu ulogu tumači Richard Gere. 

Posljednji film iz ciklusa jest komedija Sama Mendesa Vrtlog života (1999) koja prati nezadovoljnog poslovnog čovjeka u krizi srednjih godina (Kevin Spacey) koji postaje opčinjen najboljom prijateljicom svoje kćerke. Mena Suvari savršeno je utjelovila ideal naslovne američke ljepotice na granici djevojčice i djevojke, a film je ovjenčan i Zlatnim globusom za najbolji film u kategoriji drame, režiju i scenarij.

----------

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Redovna cijena ulaznice iznosi 4 eura.

Ulaznice za projekcije moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr, ali i na blagajni kina Forum sat vremena prije početka filma.

Films in cycle

Gone with the Wind

(USA, 1939 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Victor Fleming
PHOTOGRAPHY: Ernest Haller, Lee Garmes
Synopsis:

Jug Sjedinjenih Američkih Država, 1861. Mlada Scarlett O' Hara živi s obitelji i crnim robovima na imanju Tara, te pokušava osvojiti srce muškarca u kojeg je zaljubljena, Ashleyja Wilkesa. No on se sprema zaručiti za svoju rođakinju Melanie Hamilton pa mu na proslavi zaruka na njegovom obližnjem imanju Scarlett otkrije da ga želi, ali on je odbije. Zabava se prekida objavom građanskog rata između sjevernih i južnih američkih država. Ubrzo, Scarlett se vjenča za Melaniena mlađeg...

color, 238'
PROJECTION:
Monday 13.05.2024 AT 20:00

Rebecca

(USA, 1940 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Alfred Hitchcock
PHOTOGRAPHY: George Barnes
Synopsis:

U želji da zaboravi smrt svoje voljene supruge Rebecce, bogati aristokrat Maxim de Winter odluči otputovati u Monte Carlo. Ondje ubrzo upozna privlačnu, ali plahu i stidljivu gospođicu Edythe Van Hopper, kojoj se počne uspješno udvarati te se oni uskoro i vjenčaju. No sreća mlade supruge neće biti duga vijeka, jer će već po dolasku para na raskošno Maximovo imanje početi ozbiljni problemi. Imanjem upravlja stroga i gruba gospođa Danvers, žena u potpunosti posvećena poslu koja...

b/w, 130'
PROJECTION:
Tuesday 14.05.2024 AT 20:00

The Third Man

(Ujedinjeno Kraljevstvo, 1949 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Carol Reed
PHOTOGRAPHY: Robert Krasker
Synopsis:

American writer Holly Martin arrives to post-war Vienna so as to meet with his old friend Lime, who has offered him a job. Upon his arrival he discovers that Lime had died several days before. At the funeral, Martin meets Major Calloway, officer of the British army and the actress Anna Schmidt. Calloway tells him that Lime was a cheap criminal. Martin starts his own investigation and quickly discovers that his friend Lime is very much alive... The Third Man is thought to be one of the best fi...

b/w, 104'
PROJECTION:
Thursday 16.05.2024 AT 18:00

On the Waterfront

(USA, 1954 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Elia Kazan
PHOTOGRAPHY: Boris Kaufman
Synopsis:

Johnny Friendly, chief of the harbor union, connected to the mafia, orders the murder of one of his workers in order to prevent him from testifying about Johnny’s shady business. Terry Malloy, whose brother is Johnny’s lawyer, witnesses the murder but decides to disregard it until he meets the sister of the murdered worker and a priest who persuade him to do the right thing.

b/w, 108’
PROJECTION:
Monday 20.05.2024 AT 18:00

Bonnie and Clyde

(USA, 1967 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Arthur Penn
PHOTOGRAPHY: Burnett Guffey
Synopsis:

Arthur Penn’s masterpiece is a true story about a couple of criminals who are lovers, made under the influence of the French New Wave (initially, Truffaut was considered as the director). Set in the time of the Great Depression, the film is a story about anti-heroes, petty bank robber Clyde Barrow and his girlfriend Bonnie Parker. She is sick of working as a waitress in a small town and joins her lover after he tries to steal her mother’s car.

color, 111'
PROJECTION:
Monday 20.05.2024 AT 20:00

Cries and Whispers

(Viskningar och rop, Sweden, 1972 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Ingmar Bergman
PHOTOGRAPHY: Sven Nykvist
Synopsis:

Agnes is dying of cancer. Her sisters Karin and Maria arrive to be at her side. However, Agnes’s devoted maid is the only one who remains strong until the end, despite her social inferiority. Karen and Maria, troubled by guilt, loneliness and jealousy do not have the power to offer their sister help or compassion on her deathbed…

color, 91'
PROJECTION:
Tuesday 21.05.2024 AT 20:00

Barry Lyndon

(UK, USA, 1975 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Stanley Kubrick
PHOTOGRAPHY: John Alcott
Synopsis:

Sredinom osamnaestog stoljeća, u malom selu u Irskoj, Redmond Barry siromašni je mladić s farme zaljubljen u svoju rođakinju Noru Brady. Kad se Nora zaruči s britanskim kapetanom Johnom Quinom, kako bi se izbavila iz siromaštva, Barry Quina izazove na dvoboj pištoljima. Pobjeđuje i, misleći da je ubio kapetana, bježi u Dublin, ali je putem opljačkan. Lišen alternative, Barry se pridružuje britanskoj vojsci kako bi se borio u Sedmogodišnjem ratu na njemačkom tlu...

color, 184'
PROJECTION:
Thursday 23.05.2024 AT 20:00

The Mission

(UK, 1986 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Roland Joffe
PHOTOGRAPHY: Chris Menges
Synopsis:

Sredinom 18. stoljeća jezuitski svećenik, otac Gabriel, pokušava u paragvajskoj džungli preobratiti pripadnike naroda Guarani na kršćanstvo. Oni ga prihvaćaju i povedu u svoje selo, a on će s vremenom, uz pomoć pripadnika svog reda, za njih izgraditi misiju, tj. svetište i učilište. U međuvremenu Rodrigo Mendoza, koji otima urođenike i prodaje ih kao robove, sazna da je njegova zaručnica Carlotta zaljubljena u svog polubrata Felipea. Zatekne ih u krevetu i ubije Felip...

color, 125’
PROJECTION:
Monday 27.05.2024 AT 20:00

Days of Heaven

(USA, 1978 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Terrence Malick
PHOTOGRAPHY: Néstor Almendros
Synopsis:

Sjedinjene Američke Države na početku drugog desetljeća 20. stoljeća, pred početak Prvog svjetskog rata. Nakon što u fizičkom sukobu nehotice ubije nadzornika željezare u kojoj radi, siromašni Bill sa svojom djevojkom Abby i mlađom sestrom Lindom pobjegne iz Chicaga, te se svo troje zapute prema Teksasu. Želeći izbjeći ogovaranja, Bill počne i Abby predstavljati kao svoju sestru, te svo troje ubrzo u Teksasu posao pronađu na osamljenoj farmi koju vodi dobrostojeći ali teško...

color, 94'
PROJECTION:
Tuesday 28.05.2024 AT 18:00

American Beauty

(USA, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: Sam Mendes
PHOTOGRAPHY: Conrad L. Hall
Synopsis:

Sredovječni Lester Burnham poslovni je čovjek koji mrzi svoj posao i živi u nesretnom braku s neurotičnom Carolineom, agenticom za prodaju nekretnina. Njihova 16-godišnja kći Jane pati od nedostatka samopouzdanja i ne voli svoje roditelje. Umirovljeni marinac, pukovnik Frank Fitts doseli se s obitelji u naizgled idilično predgrađe gdje Burnhamovi žive, a njegov tinejdžerski sin Ricky počne se zbližavati s Jane. Ricky kamerom snima svijet oko sebe pronalazeći ljepotu u svakodnevnim stvarim...

color, 122'
PROJECTION:
Tuesday 28.05.2024 AT 20:00
See full programe