Montxo Armendáriz

27.01.1949, Olleta, Navarra, Spain

 

Director
Baskijski scenarist i redatelj, pravim imenom Juan Ramón Armendariz Barrios. Rođen je u ruralnom dijelu Baskije koji će kasnije prikazati u svojim filmovima, a sa šest godina obitelji mu seli u Pamplonu. Po završetku vojnog roka, studira elektroniku koju potom i predaje na politehničkom institutu. Zainteresiran za film, upisao se u filmski klub i kupio Super 8 kameru. Prve, kratkometražne dokumentarne filmove s baskijskim temama počeo je snimati sredinom sedamdesetih prošlog stoljeća. Napustivši profesorski rad, posvetio se filmu. Snimajući dokumentarni film o ugljenarima Carboneros de Navarra (1981.) upoznao je Tasija Ochou koji ga je inspirirao da snimi prvi dugometražni igrani film Tasio (1984.) u kojem je portretirao ruralni život u Baskiji. Mračnim naličjem urbanog života pozabavio se u 27 horas (1986.), a problemima ilegalnih imigranata u Španjolskoj u Las cartas de Alou (1990.). Nakon drame Historias del Kronen (1995.) režirao je Secretos del corazón (1997.), dotad najuspješniji film koji je bio i španjolski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. S Pui Oria osnovao je produkcijsku kuću Oria films 1999. godine za koju je snimio dramu Prekinuta šutnja (Silencio roto, 2001.), smještenu u povijesni okvir nakon svršetka građanskog rata. Godine 2004. ponovno snima dokumentarni film, Escenario móvil, a potom ekranizaciju kratkih priča Obaba (2005.) i No tengas miedo (2011.) u kojem se bavi problemom zlostavljanja djece.

Filmography


Films by this director

Tasio

(1984.)

Directed by: Montxo Armendáriz
PHOTOGRAPHY: José Luis Alcaine
Synopsis:

U dugometražnom igranom prvijencu baskijski redatelj Montxo Armendáriz kroz lik naslovnog junaka portretira život pojedinca u ruralnom dijelu Baskije. Tasio je rođen u zabačenu selu, okružen siromaštvom, ali i prekrasnom prirodom koja mu olakšava život. Kao dječak traži ptičja gnijezda, u adolescentskoj dobi uči kako napraviti ugljen, a nakon što se zaljubi i zasnuje obitelj, prehranjuje je baveći se lovom.

digital, color, 95 min

Tajne srca

(Secretos del corazón, 1997.)

Directed by: Montxo Armendáriz
PHOTOGRAPHY: Javier Aguirresarobe
Synopsis:

Devetogodišnji Javi živi na farmi s majkom i starijim bratom Juanom. Prema onom što su mu rekli odrasli, njegov otac poginuo je nesretnim slučajem čisteći pištolj. Soba u kojoj se to desilo je zaključana i zabranjen mu je pristup. Nakon što mu Juan kaže kako se iz nje čuju zvuci duhova, Javijeva znatiželja potaknut će istraživanje koje će otkriti tajne odraslih. Potpora će mu biti prijatelj Carlos čija je majka počinila samoubojstvo. Film je, uz osvojenih 18 važnih filmskih nagrada, bio nominir...

digital, color, 105 min

No tengas miedo

(2011)

Directed by: Montxo Armendáriz
PHOTOGRAPHY: Alex Catalán
Synopsis:

By addressing the consequences of long-term child abuse, this award-winning film talks about incest. Silvia is a twenty five year old cello player who can't come to terms with her own life. She is sensitive, frail, traumatized and a gambling addict. She has only one friend, Maite, whom she has known since childhood. When she was seven, she started being sexually abused by her own father. Now, as a grown up, she tries to confront her past and her family.

color, digital, 90 min
See full programe