Boris Poljak

Split, 1959.

 

Director
Studirao pravo, a od 1978. član je Kino kluba Split, u čijoj produkciji tijekom 1980-ih kao autor ostvaruje dva neprofesionalna filma, Nova godina i Geronimo je mrtav, a kao snimatelj osam eksperimentalnih filmova na super 8 i 16 mm. Od početka devedesetih djeluje kao profesionalni filmski i televizijski snimatelj. Jedan je od organizatora Sabora alternativnoga filma u Splitu od 1982. do 1988. te jedan od pokretača Međunarodnoga festivala novoga filma i videa u Splitu. Nagrađen za snimateljski rad na Danima hrvatskog filma 2000., 2001., 2004. i 2005. Živi i radi u Splitu.

Filmography

Lučonoša (2009)
Sky spirits (2010)


Films by this director

Splitski akvarel

(2009.)

Directed by: Boris Poljak
PHOTOGRAPHY: Boris Poljak
Synopsis:

Splitska plaža na Žnjanu nastala je nasipanjem mora. Nije posebno uređena te služi i kao parkiralište što joj daje socijalni karakter gradske plaže za ne baš imućne građane. Objekti snimanja su ljudi tj. kupači uhvaćeni jakim teleobjektivom u uobičajenim radnjama koje se odvijaju na plaži. Kupači, more, automobili i brodovi titrajući u vrelini ljetnog dana poput pokretne poentilističke slike, usporenim ritmom kao da stvaraju sliku o svom ogoljenom bivstovanju.

color, digi beta, 15 min

Autofokus

(2013.)

Directed by: Boris Poljak
PHOTOGRAPHY: Boris Poljak
Synopsis:

Autofokus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi Sv. Nikole. Potječe iz 12. stoljeća i smještena je na pitoresknom brežuljku s borom pokraj sebe te je rado posjećuju brojni turisti. Kamera svjedoči transformaciji lokacije u svojevrsnu pozornicu s neobičnim događajima, a turisti postaju glumci u predstavi.

color, digi beta, 26 min

They Just Come and Go

(Oni samo dolaze i odlaze, Croatia, 2017 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Directed by: Boris Poljak
PHOTOGRAPHY: Boris Poljak
Synopsis:

Film prati jutarnja događanja na Bačvicama u Splitu. Rano u zoru, prije izlaska sunca, plaža postaje mjesto neobičnog sraza. Iz obližnjih klubova i kafića, preko plaže, na putu kući, prolaze brojne grupice mladih ljudi. U isto vrijeme, na plažu počinju dolaziti stariji... Samo šeću, prolaze, dolaze i odlaze.

color, 20'
See full programe