Vinko Brešan

03.02.1964, Zagreb

 

Director
Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a prvu afirmaciju stekao je nagrađivanim kratkometražnim dokumentarnim filmovima (Naša burza, 1988; Zajednički ručak, 1994; Hodnik, 1995.). Njegov debitantski cjelovečernji igrani film Kako je počeo rat na mom otoku (1996.) svrstao se među najgledanije kino filmove devedesetih, nadmašivši većinu velikih holivudskih hitova. I naredni film, također ostvaren u scenarističkoj suradnji s ocem Ivom Brešanom, Maršal (1999.) imao je veliku gledanost. Film Svjedoci (2003.), temeljen na romanu Jurice Pavičića Ovce od gipsa uvršten je u službeni program berlinskog festivala, prvi hrvatski film kojem je to uspjelo nakon više od tri desetljeća. Njegov trenutno posljednji film je crnohumorna drama Nije kraj (2008.).

Filmography


Films by this director

Zajednički ručak

(1993)

Directed by: Vinko Brešan
PHOTOGRAPHY: Dragan Ruljančić
Synopsis:

Susreti s izbjeglicama i prognanicima osuđenima na besplatni obrok u pučkoj kuhinji.

color, 17 min

Kako je počeo rat na mom otoku

(1996)

Directed by: Vinko Brešan
PHOTOGRAPHY: Živko Zalar
Synopsis:

Početkom 1991., kad su vojarne u Hrvatskoj još u rukama JNA koja ne priznaje hrvatsku suverenost, na mali jadranski otok dolazi Blaž Gajski koji želi sina izvući iz tamošnje kasarne JNA. Stanje na otoku vrlo je napeto. Pripadnici lokalne vlasti opsjeli su vojarnu, a mještani ispred nje organiziraju priredbu s pjevanjem i recitacijama, želeći navesti zapovjednika kasarne, majora Aleksu, da se preda zajedno s vojnicima.

35mm, color, 97 min

Hodnik

(1995)

Directed by: Vinko Brešan
PHOTOGRAPHY: Vili Folnegović
Synopsis:

Dokumentarni film snimljen na hodniku Općinskog suda u Zagrebu gdje parničari govore o razlozima svojih sudskih sporova i suđenja.

color, 17 min

Marshal

(Maršal, Croatia, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Centar za kulturu i informacije Maksimir (ul. Lavoslava Švarca 18))

Directed by: Vinko Brešan
PHOTOGRAPHY: Živko Zalar
Synopsis:

Radnja se vrti oko policajca koji odlazi na mali dalmatinski otok istražiti navode o ukazanju duha pokojnog maršala Tita, što izaziva razne reakcije ljudi. Stari partizani žele vjerovati da je došlo vrijeme povratka socijalizma, pa mjesto neobične pojave Tita postaje hodočasničko odredište umirovljenih boraca koji u gomili dolaze s kopna na otok. Agilni gradonačelnik koristi ovu pomamu da pokrene otočni turizam, pa u patvorenoj kulisi, s uvježbanim govorima...

color, 97'
See full programe