Dario Juričan

Zagreb, 1976

 

Director

Diplomirao je komparativnu književnost i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2203. godine. Snimanje filmova učio je na London Film Academy tri godine kasnije. Pokretač je filmskih magazina Filmonaut i Point Blank, a radi kao redatelj i producent u Blank_filmskom inkubatoru. Snimio je nekoliko kratkometražnih filmova, a dokumentarni film Gazda (2016.) njegovo je prvo i najzapaženije dugometražno djelo.

Filmography


Films by this director

Gazda

(Croatia, 2016)

Directed by: Dario Juričan
PHOTOGRAPHY: Zvonimir Tivon, Dario Juričan, Marko Lukini, S. B., M. J.
Synopsis:

Ljudevit Juričan četrdeset je godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem. Srednju školu obojica su završili u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976. – Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Darija. Dario je želio napraviti intervju s očevim poslodavcem, ali on to nije htio. Dariju nije preostalo ništa drugo nego da sam sazna odgovore.

color, digital, 72 min

Kumek

(Croatia, 2020)

Directed by: Dario Juričan
PHOTOGRAPHY: Marko Jerbić
Synopsis:

Treći dugometražni film scenarista i redatelja Darija Juričana (kratki filmovi Grand Prix, U mojoj glavi anđeo, segment Bomba iz omnibusa Kratki spojevi, serija Zabranjena ljubav) ujedno je i treći nastavak autorova načelno dokumentarnog serijala Gazda, započetog istoimenim filmom iz 2016. godine i nastavljenim naslovom Gazda: Početak, realiziranim dvije godine kasnije. Dok se u Gazdi bavio likom i (ne)djelom Ivice Todorića, Juričan se u Početku posvetio životu i karijeri odbjeglog poduzetnika M...

color, 84'
See full programe