Jelena Rajković

01.09.1969, Zagreb - 21.10.1998, Zagreb

 

Director
Redateljica i scenaristica, diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Za srednjemetražni tv film Noć za slušanje (1995.) osvojila je nagradu za režiju na Danima hrvatskog filma i nagradu za debitantski film na Hrvatskom filmskom festivalu u Puli. Snimila je istaknute dokumentarne filmove poput Krapina, poslijepodne (1997.) i Zagorje, dvorci (1998.) koji je nagrađen na Danima hrvatskog filma nagradom za režiju i nagradom Oktavijan za namjenski film. Preminula je od teške bolesti 1998. godine pripremajući prvi dugometražni film. Društvo hrvatskih filmskih redatelja ustanovilo je godišnju nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu kao trajnu uspomenu na jednu od najtalentiranijih i najperspektivnijih predstavnika svoje generacije.

Filmography


Films by this director

Noć za slušanje

(1995)

Directed by: Jelena Rajković
PHOTOGRAPHY: Vanja Černjul
Synopsis:

Glazbeni program male radio postaje iznenada se prekida kada u studio upada ratni povratnik Bruno držeći bombu u ruci. Uzima radio voditelja za taoca odlučan ispričati u eter svoju priču i tako ispraviti novinsku grešku u kojoj je proglašen poginulim, zbog čega je njegova djevojka pokušala samoubojstvo.

color, 43 min

Radio Krapina

(1997)

Directed by: Jelena Rajković
PHOTOGRAPHY: Dražen Šavor, Mario Delić
Synopsis:

Dokumentarni film inspiriran stvarnim događajem kada je jedan povratnik iz rata, nezadovoljan uvjetima života vlastite obitelji, odlučio o svojim problemima progovoriti u eteru Radija Krapine služeći se pritom prijetnjama ručnom bombom.

color, 33 min
See full programe