2046

romantic drama, Hong Kong, China, Italy, France, Germany, 2004 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

DIRECTED BY: Wong Kar-wai

2046

CAST:
Tony Chiu-Wai Leung (Chow Mo-wan),
Gong Li (Su Li-zhen),
Faye Wong (Wang Jing-wen),
Takuya Kimura (Tak),
Ziyi Zhang (Bai Ling)

SCRIPT:
Wong Kar-Wai

PHOTOGRAPHY:
Christopher Doyle,
Pun-Leung Kwan

MUSIC:
Shigeru Umebayashi

EDITING:
William Chang

COSTUMES:
William Chang

Synopsis:

1969., dvije godine nakon što je izgubio ljubav svog života, Su Li-zhen, bivši novinar i sadašnji uspješan pisac Chow Mo-wan vraća se u Hong Kong kako bi dovršio svoj SF roman. Odlazi u motel u čijoj je sobi 2046, prema kojoj je naslovio roman čija se radnja i zbiva te godine, proživio dragocjene trenutke svoje ljubavi. Potom započne seriju romantičnih odnosa s četiri različite žene; svejedno, što više pokušava shvatiti i zaboraviti svoju ljubavnu prošlost, ona je sve prisutnija. Vrtlog lijepih i tužnih osjećaja, tajnih čežnji i divljih strasti upravljaju sada Chowovim životom…
 

Ljubavna čežnja, protok vremena, uspomene, usamljenost – omiljene teme u opusu Wong Kar-waija svoj su svojevrsni manifestni izražaj dobile znanstveno-fantastičnom romantičnom dramom 2046, trećem dijelu neformalne trilogije o likovima Su Li-zhen i Chow Mo-wana koju još čine filmovi Istina o Feiju (Days of Being Wild) iz 1990. i Raspoloženi za ljubav iz 2000. godine. Tehnički, 2046 bila je iskorak za Wonga, jer je to prvo njegovo ostvarenje snimljeno u widescreenu i prvo snimljeno korištenjem anamorfnih leća, čime je osvježio svoj ionako impresivan vizualni stil i dao mu novu dimenziju.

Autorova narasla svjetska reputacija pridonijela je tome da pored svojih omiljenih glumaca Tonyja Leunga Chi-waija i Maggie Cheung (u glumačkoj ekipi je i Faye Wong, nezaboravna po ulozi zaljubljene djevojke u Chunking ekspresu) angažira i tada najveće zvijezde kineske kinematografije, iskusnu Gong Li, nekadašnju muzu znamenitog Yimoua Zhanga, i mladu Ziyi Zhang (Tigar i zmaj, Kuća letećih bodeža); potonja je dobila Hongkonšku filmsku nagradu za najbolju glumicu, a od čak 12 nominacija za ta najprestižnija hongkonška kinematografska priznanja potvrđeno ih je šest: pored nagrade za najbolju glumicu, film je dobio i one za najboljeg glumca (Tony Leung Chi-wai), fotografiju (Christopher Doyle, Yoi-fai Lai, Pun-leung Kwan), scenografiju, kostimografiju i izvornu glazbu.

Svjetsku premijeru 2046 imao je na najglamuroznijem mjestu - u glavnom natjecateljskom programu festivala u Cannesu, na uglednom festivalu u San Sebastianu dobio je nagradu za najbolji film na stranom jeziku, a nagrađen je i Europskom filmskom nagradom na najbolji neeuropski film.

color, 129'

Trailer