Cycle

From 15.06. To 20.06.2024.

Portreti: Wong Kar-wai

Portreti: Wong Kar-wai

Ovaj mjesec u KIC-u pogledajte četiri filma o prekidima, krizi identiteta i emocionalnim odnosima u urbanoj sredini

 

Tuškanac u gostima ovog mjeseca, u Kulturno informativnom centru KIC, prikazuje prvi dio ciklusa posvećenog jednoj od najutjecajnijih figura suvremene kinematografije - hongkonškom redatelju i scenaristu Wong Kar-waiju.

Ciklus Portreti: Wong Kar-wai donosi četiri filma koja istražuju kompleksnost emocionalnih odnosa, nostalgiju i usamljenost. Uz često nelinearnu strukturu radnje, ovi filmovi poznati su i po jedinstvenoj uporabi boja, svjetla i kompozicija te prisutnosti urbanih pejzaža i kulturnih tekovina Hong Konga kao metafora unutrašnjih svjetova rastrojenih likova.

Ciklus će u subotu, 15. lipnja u 21 sat, otvoriti redateljev prvijenac - romantična krimi-drama Carmen iz Kowloona (1988). Poznatija pod engleskim naslovom As Tears Go By, drama prati mlade pripadnike najnižeg sloja mafije od kojih se jedan, neutješan nakon prekida turbulentne veze, počne emotivno zbližavati s vlastitom sestričnom.

Nastala spajanjem imaginarne (auto)biografije s elementima pop-kulture, drama Istina o Feiju (1990), poznatija pod engleskim prijevodom kao Days of Being Wild, prati mladog zavodnika Yuddyja koji saznaje da njegova majka nije pijana prostitutka s kojom živi, već da se biološka majka nalazi na Filipinima. Film je od čak devet nominacija za Hongkonšku filmsku nagradu svojevremeno potvrdio njih pet - za najbolji film, redatelja, glavnog glumca (Leslie Cheung), fotografiju i scenografiju!

Po duhu snimanja godardovski, Chungking ekspres (1994) kombinira elemente romantične drame i komedije, a sastoji se od dvaju priča o policajcima koji na netipičan način nastoje preboljeti prekid veze. Radnja je smještena u živopisan dio Hong Konga poznat kao Chungking Mansions, a prati ju zarazna melodija pjesme California Dreamin' u izvedbi skupine The Mamas and the Papas.

Izvorno zamišljena kao treća priča Chunking ekspresa, drama Pali anđeli (1995) bavi se temom izolacije i potragom za smislom života plaćenih ubojica, njihovih partnerica i delinkvenata, a zajedno su prozvani svjetlom i tamom Hong Konga. Pali anđeli pamte se i po antologijskoj završnoj sceni ljubavnog para u nastajanju koji na motociklu ulazi u tunel uz zvuke čuvenog hita Only You Vincea Clarka u izvedbi Flying Picketsa.

-----------

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni KIC-a sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

Svi strani filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Redovna cijena ulaznice iznosi 4 eura.

Films in cycle

As Tears Go By

(Wong Gok ka moon, Hong Kong, 1988 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Directed by: Wong Kar-wai
PHOTOGRAPHY: Andrew Lau
Synopsis:

Wah je sitni kriminalac, pripadnik najnižeg sloja hongkonške mafije, i uglavnom se bavi utjerivanjem dugova. Njegov prijatelj i podređeni, Fly, usijana je glava, često upada u nevolje i posuđuje novac koji ne može vratiti. Wah primi neočekivani poziv od svog tetka koji ga obavijesti da u Hong Kong, na medicinske pretrage i tretman, stiže njegova kći, Wahova sestrična Ngor. Ngor radi u obiteljskom restoranu na otoku Lantau i ima problema s plućima, a Wah je nikad nije upoznao. Ubrzo nakon...

color, 102'
PROJECTION:
Saturday 15.06.2024 AT 21:00

Days of Being Wild

(Ah Fei jing juen, Hong Kong, 1990 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Directed by: Wong Kar-wai
PHOTOGRAPHY: Christopher Doyle
Synopsis:

Početkom 1960-ih mladi ljepotan Yuddy slama djevojačka srca, zavodeći i napuštajući hongkonške tinejdžerice. Jednog dana njegova mu pijana majka prostitutka prizna da nije njegova biološka roditeljica, ali odbija mu otkriti tko to stvarno jest. Saznanje protrese mladića do same suštine njegova bića, upravo u vrijeme kad se dvije djevojke bore za njegovu naklonost. Jedna je povučena Su Li-zhen, koja radi u sportskoj dvorani, a druga glamurozna zabavljačica Mimi. Yuddy...

color, 94'
PROJECTION:
Sunday 16.06.2024 AT 21:00

Chungking Express

(Chung Hing sam lam, Hong Kong, 1994 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Directed by: Wong Kar-wai
PHOTOGRAPHY: Christopher Doyle, Andrew Lau
Synopsis:

Prva priča. Policajca Hea Qiwua, s brojem značke 223, prvog aprila napustila je djevojka May. Kako bi provjerio je li ga doista odbacila, on odluči sačekati mjesec dana, do prvog maja, da vidi hoće li mu se vratiti. Zato svakog dana kupuje limenku ananasa s istekom roka trajanja prvog dana maja, jer ananas je omiljeno Mayino voće. U međuvremenu, žena s plavom perikom pokušava preživjeti u miljeu narko-kriminalaca, a upravo na prvi dan maja Qiwu joj pristupi u noćnom klubu… Druga p...

color, 102'
PROJECTION:
Monday 17.06.2024 AT 21:00

Fallen Angels

(Do lok tin si, Hong Kong, 1995 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5))

Directed by: Wong Kar-wai
PHOTOGRAPHY: Christopher Doyle
Synopsis:

Prva priča. Hladnokrvni hongkonški plaćeni ubojica Wong Chi-ming odlučio je ostaviti taj visokoplaćeni, ali rizičan posao. Prije povlačenja, ostaje mu izvršiti još jedan 'ugovor'. Wong je nesvjestan da je njegova kriminalna suradnica, s kojom ima vrlo površan kontakt, zaljubljena u njega, pa kad se kasno noću u McDonald'su sastane sa zavodljivom Blondie, koja ga pozove u svoj stan, suradnica je silno ljubomorna… Druga priča. U istoj zgradi u kojoj...

color, 99'
PROJECTION:
Thursday 20.06.2024 AT 21:00
See full programe