28 Weeks Later

horror, Ujedinjeno Kraljevstvo, USA, Spain, 2007 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: Juan Carlos Fresnadillo

28 Weeks Later

CAST:
Robert Carlyle,
Rose Byrne,
Jeremy Renner,
Harold Perrineau,
Catherine McCormack,
Mackintosh Muggleton,
Imogen Poots,
Idris Elba

SCRIPT:
Rowan Joffé,
Juan Carlos Fresnadillo,
E.L. Lavigne,
Jesus Olmo

PHOTOGRAPHY:
Enrique Chediak

MUSIC:
John Murphy

EDITING:
Chris Gill

SCENOGRAPHY:
Michelle Day

COSTUMES:
Jane Petrie

Synopsis:

28 tjedana nakon izbijanja epidemije virusa koji ljude brzinski pretvara u razjarene zombije, jedinice NATO-a uspostavile su u Londonu sigurnu zonu slobodnu od zaraženih. Američke snage u sastavu NATO-a u tu zonu dovode prve stanovnike, među kojima su Tammy i Andy, djeca Dona koji je preživio izvornu epidemiju i njegove nestale supruge Alice. Te noći Tammy i Andy išuljaju se iz sigurne zone i odlaze u obiteljski dom gdje pronalaze Alice koja je u deliričnom stanju…
 

28 tjedana kasnije nastavak je kvalitativno izvanrednog i komercijalno vrlo uspješnog horora 28 dana kasnije uglednog Dannyja Boylea (Trainspotting, Milijunaš s ulice), a redateljski ga potpisuje španjolski sineast Juan Carlos Fresnadillo koji je 1997. bio nominiran za Oscara za najbolji kratki igrani film (Esposados). Iza nastavka je idejno, kao izvršni producent, stajao sam Boyle koji je angažirao Fresnadilla smatrajući da on može donijeti novu svježu perspektivu, a to je temeljio na Fresnadillovom dugometražnom debiju Intacto iz 2001., fantazijskoj romantičnoj drami čiji je Boyle bio veliki fan.

28 tjedana kasnije španjolskom je režiseru bio tek drugi dugometražni film (nakon debija uglavnom se bavio režiranjem reklama), a bio je nezadovoljan scenarijem koji mu je Boyle ponudio, te ga je prepravio iz pomoć španjolskih kolega. Konačni rezultat naišao je na solidnu gledanost u kinima i podjednako solidne kritike, ali bio je jako daleko od ponavljanja velikog uspjeha prethodnika. Kritičari su hvalili brzu i oštru režiju koja umješno stvara atmosferu stalne napetosti, ali su i primijetili da filmu nedostaje humanost izvornika.

Snažnu glumačku postavu predvode Robert Carlyle, zvijezda hitova Trainspotting i Skidajte se do kraja, Jeremy Renner, koji će se godinu kasnije proslaviti naslovnom ulogom u oscarovcu Narednik James, Idris Elba, jedan od najistaknutijih britanskih crnačkih glumaca (Prometej), te Imogen Poots, u ono doba tek na pragu punoljetnosti, navijestivši velik talent koji će kasnije tek djelomično potvrditi (najzapaženija novija uloga joj je u Ocu u kojem je briljirao Anthony Hopkins).

Autor komentara: Damir Radić

color, 100'

Trailer