Days of Heaven

romantic drama, USA, 1978 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: Terrence Malick

Days of Heaven

CAST:
Richard Gere (Bill),
Brooke Adams (Abby),
Sam Shepard (farmer),
Linda Manz (Linda),
Robert J. Wilke (predradnik na farmi),
Jackie Shultis (Lindina prijateljica)

SCRIPT:
Terrence Malick

PHOTOGRAPHY:
Néstor Almendros

MUSIC:
Ennio Morricone

EDITING:
Billy Weber

SCENOGRAPHY:
Robert Gould

COSTUMES:
Patricia Norris,
Jerry R. Allen

Synopsis:

Sjedinjene Američke Države na početku drugog desetljeća 20. stoljeća, pred početak Prvog svjetskog rata. Nakon što u fizičkom sukobu nehotice ubije nadzornika željezare u kojoj radi, siromašni Bill sa svojom djevojkom Abby i mlađom sestrom Lindom pobjegne iz Chicaga, te se svo troje zapute prema Teksasu. Želeći izbjeći ogovaranja, Bill počne i Abby predstavljati kao svoju sestru, te svo troje ubrzo u Teksasu posao pronađu na osamljenoj farmi koju vodi dobrostojeći ali teško bolesni mladi farmer.

Kad dozna da je farmeru ostalo samo godinu dana života, te kad primijeti da mu se Abby itekako sviđa, Bill djevojku nagovori da se uda za njega, jer će tako nakon njegove skore smrti naslijediti farmu. Nakon vjenčanja koje će se održati poslije žetve, Abby će ostati s novim suprugom, a Bill će otići s putujućim cirkusom. Kad se vrati godinu kasnije, također u vrijeme žetve, pokazat će se da je brak na farmera ljekovito djelovao i on kao da se preporodio. Da sve bude gore, i Abby se emotivno vezala uz supruga, pa će Billa zbog toga početi obuzimati ljubomora.
 

Godine 1979. od četiri nominacije za Oscara nagrađena onim za najbolju fotografiju velikog Néstora Almendrosa (Kramer protiv Kramera, Plava laguna, Sophijin izbor), romantična drama za režiju koje je Terrence Malick iste godine nagrađen u Cannesu, dok je film nominiran i za dva Zlatna globusa, ostvarenje je neobične vizualne ljepote i ambijentacije, u kojem je Malick etnografskim dodacima i erotskim motivima proširio i obogatio svoj pristup prirodi, prirodnim i zadanim lokacijama, znan iz njegova prvijenca Pustara. Prema nekim izvorima nadahnut glasovitom romantičnom dramom Gradska djevojka Friedricha Wilhelma Murnaua iz 1930. godine, Malick se u radu na ovom filmu nadahnuo i romanom Krila golubice Henryja Jamesa, iz kojeg varira emotivne i dramske odnose između troje središnjih likova.

Ostvarenje u kojem je glavnu ulogu prvotno trebao tumačiti John Travolta, netom proslavljen nastupima u Groznici subotnje večeri i Briljantinu, da bi ga naposljetku zamijenio tada još uvijek razmjerno anonimni Richard Gere, koji je godinu ranije bio partner Diane Keaton u drami Tražeći gospodina Goodbara Richardsa Brooksa, jedan je od vizualno najdojmljivijih filmova svih vremena. Većina scena snimana je u jutarnjim i večernjim satima, zahvaljujući čemu su ostvareni posebni svjetlosni efekti, a Malick je film montirao čitave dvije godine, naknadno odustajući od nekih dijaloških scena, da bi godinu dana nakon formalnog završetka snimanja glumce angažirao za snimanje dodatnih scena.

Rezultat svega toga je impresivna pastoralna priča o ljubavnom trokutu i zločinu, storija u kojoj se na maestralan način isprepleću moralistička pitanja, socijalni motivi i emocionalni naboj usporediv s onim u grčkoj tragediji. Uz Richarda Gerea (Američki žigolo, Časnik i gentleman), u glumačkoj su postavi Brooka Adams (Invazija tjelokradica Philipa Kaufmana, Kuba Richarda Lestera), Sam Shepard (Put u svemir, Čelične magnolije) i danas zaboravljena Linda Manz (Lutalice, Gummo).

 

Ulaznice za projekciju 28. 05. u 18:00 moguće je kupiti online OVDJE ili na blagajni kina Forum sat vremena prije početka filma.

color, 94'

Trailer